Fra Iko Skoko: Kad vas poslah bez vrećice, bez torbe i obuće, je li vam što nedostajalo?

Nakon što je poučio svoje učenike tko je najveći, Isus im osvješćuje koju čast je dao njima. Hvali ih zbog vjernosti. Ostali su uz njega kad je bilo neizvjesno.

Oni će biti toliko uzvišeni u Kraljevstvu nebeskom da će suditi izraelskim plemenima. Zatim se izravno obraća Šimunu Petru: "Šimune, Šimune, pazi, sotona je dobio dopuštenje da vas može rešetati kao pšenicu, ali ja sam molio za te da tvoja vjera ne malaksa" (Lk 22, 31). Isus moli za Petra jer zna što slijedi. Petar dobiva zadatak učvrstiti u vjeri svoju braću. Ljudevit Rupčić piše kako je ovdje Isus dao Petru najveću vlast u Crkvi. Isus zna, doći će iskušenja i kolebanja. Ne odnose se iskušenja i kolebanja samo na ostale apostole. Petar se ohrabrio. Hrabro govori Isusu kako je spreman za njim ići u tamnicu pa i u smrt. Isus pozna dobro svaku osobu pa tako i apostola Petra. Zato mu najavljuje kako će ga upravo on, hrabri Petar, tri puta zatajiti prije same zore, tj. prije nego što pijetao tri puta zapjeva. Petar je brzo izgubio svoje samopouzdanje. Zatajit će Isusa pred sluškinjom. Ali će poslije, zahvaljujući Isusovoj molitvi, dati svoj život za Isusa.

Pred Isusom je odlučna borba. Upita svoje učenike: "Kad vas poslah bez vrećice, bez torbe i obuće, je li vam što nedostajalo?" (Lk 22,35) Oni odmah odgovoriše kao im ništa nije nedostajalo. Savjetuje da oni koji imaju torbu ili vrećicu da je ne uzimaju. A onima koji nemaju mača savjetuje prodati ogrtače i kupiti mačeve. Iznosi im i razlog što im to govori: "Jer se mora na meni ispuniti što je pisano: 'Svrstan sam u zločince.' To se ono, što se na mene odnosi, primiče kraju." (Lk 22,37) Mato Zovkić navodi kako "ozbiljne egzegete smatraju ovaj redak ključem za čitanje cijeloga Lukina izvješća o muci. "Učenici rekoše Isusu kako imaju dva mača. Isus im odgovori: 'Dosta je.' Raymond E. Brown tumači ovu situaciju o dva mača: 'Apostoli su krivo razumjeli ovaj slikoviti govor te Isus odgovara: 'Dosta je' na njihove riječi o dva mača...

 
index Instagram400x230 youtube