Otvoreni Dani hrvatskog filma u Orašju

U subotu navečer otvoreni su jubilarni, 25. Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević u Orašju.

Festival je započeo svečanom akademijom koja se održala uz Savu, na ranču na kojem je Gregurević najradije provodio svoje slobodno vrijeme.

U posebnim uvjetima, uz epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom, na poziv organizatora festivala u Orašju se ove godine okupio smanjeni broj filmaša, glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije, te osoba iz javnog života, svijeta politike, kulture, sporta.

Projekcije filmova održavat će se od 30. kolovoza do 5. rujna, zajednički im je nazivnik Ivo Gregurević, čija je briljantna gluma obilježila sve te filmove.

Iz hrvatske filmske produkcije bit će prikazani „Sokol ga nije volio“ redatelja Branka Schmidta, „Koja je ovo država“ Vinka Brešana, „Dnevnik Diane Budisavljević“ redateljice Dane Budisavljević, „Ideš - idem“ u režiji Ljube Zdjelarevića, „Mater“ redatelja Jure Pavlovića, „Glas“ Ognjena Sviličića.

Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca, (1952. - 2019.) rođen je u Donjoj Mahali kraj Orašja, u kojemu je 1995. pokrenuo Dane hrvatskog filma. 2452

 
index Instagram400x230 youtube