Svjetska premijera filma „Dream team Babe“ na AJB DOC filmskom festivalu

U Sarajevu će od 11. do 15. rujna, u online formatu, biti održan AJB DOC filmski festival, na kojem će svjetsku premijeru imati film „Dream Team Babe“, scenaristice i rediteljice Lejle Zvizdić.

Produkciju potpisuje PLATFORMA u koprodukciji sa Al Jazeera Balkans.

Film prati priču šest energičnih bakica iz Ljubuškog , koje zajedno broje više od 450 godina i povezuje ih zajednička ljubav prema rodnoj grudi, pjesmi, životu i druženju.

Tradicionalnu pjesmu od zaborava čuvaju tako što na etno melodiju pišu vlastite tekstove u kojima obrađuju aktuelne društvene teme, najčešće duhovitog sadržaja. Tako su tokom posljednjeg SP u nogometu, napisale pjesmu hrvatskom izborniku, hercegovačkih korijena, Zlatku Daliću, a na popisu imaju i pjesme o afričkoj šljivi, viagri, bračnim odnosima, izderanim farmericama i brojne druge.

Bake nevjerovatnom energijom i šarmom plijene pažnju gdje god se pojave, pa su tako osvojile i cijelu regiju nastupom u svjetskom show-programu “Supertalent”. I „ukrale“ show, a zamalo i preuzele žiri.

Ipak, iza svake od njih krije se različita i teška životna priča. Narušeno zdravlje, mizerne mirovine, rad u poljima za dnevnicu, samoća i tuga za izgubljenim bračnim drugovima i djecom rasutom po svijetu. Sve su udovice, sem jedne. Ali uprkos teškim uvjetima i okolnostima, ne predaju se i ne čekaju da im smrt pokuca na vrata. Posljednju dionicu života odlučile su proživjeti, a ne preživjeti.

Film „Dream Team Babe“ ušao je u službenu selekciju 18 dokumentarnih fimova od 300 prijavljenih iz cijelog svijeta. Službeno će i zatvoriti AJB DOC filmski festival 15. rujna, kada će biti dostupan online i besplatno na sljedećem linku: https://online.ajbdoc.ba/movies/movie/1/dream-team-babe

Film su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Grad Ljubuški, Ministarstvo za kulturu i sport KS i Općina Ilidža.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 16 Rujan 2020 16:06
 
index Instagram400x230 youtube