Povijesni trenutak: Svečano otvoren paviljon BiH na Venecijanskom bijenalu s projektom "Mjera mora" autora Stjepana Skoke

Svečano je otvoren paviljon Bosne i Hercegovine s projektom "Mjera mora" Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru autora Stjepana Skoke na 60. po redu prestižnoj međunarodnoj umjetničkoj izložbi - Venecijanski bijenale.

Svečano otvorenje paviljona Bosne i Hercegovine, koji je smješten u UNESCO- ovoj palači Zorzi, okupio je brojne ugledne goste koji su dodatno istaknuli značaj ovog događaja, uključujući predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto, direktoricu UNESCO-ova ureda u Veneciji Magdalenu Landry te veleposlanicu BiH u Italiji Amiru Arifović-Harms. Također, otvorenju su nazočili članovi vodstva Sveučilišta u Mostaru na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem, rektori sveučilišta i univerziteta Bosne i Hercegovine i Hrvatske te brojni profesori, akademici, suradnici i prijatelji projekta, kao i veliki broj renomiranih bosanskohercegovačkih umjetnika.

- Iznimna mi je čast sve vas pozdraviti s ovog mjesta u predivnom prostoru renesansne palače Zorzi uime moje obitelji i u svoje osobno ime. Još ne mogu vjerovati da je ovo realnost i da na ovom prekrasnom mjestu sudjelujem kao umjetnik te predstavljam državu Bosnu i Hercegovinu - uvodne su riječi koje je kazao autor "Mjere mora" sveučilišni profesor i umjetnik dr. art. Stjepan Skoko na svečanom otvaranju paviljona Bosne i Hercegovine. Autor je zahvalio svima koji su omogućili da se projekt realizira, istaknuvši kako se ovim projektom pokrenula značajna suradnja sličnih institucija unutar Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske te da je to predstavljalo važan čimbenik u uspjehu projekta, odražavajući sinergiju i zajedništvo koje prelazi granice i povezuje različite kulture i regije. Posebice je zahvalio rektoru Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoranu Tomiću, istaknuvši kako je SUM pod njegovim mandatom dobio novu dimenziju i postao sveučilište koje prati europske standarde u visokom obrazovanju, koje je uključeno u europski prostor visokog obrazovanja te da je on taj koji je stavio poseban naglasak na razvoj umjetnosti kao važnog vitalnog tijela Sveučilišta i društva.

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto iskazala je zadovoljstvo i čast nazočnosti Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu, ističući važnost trenutka u kojem se događa izložba u kontekstu pregovora Bosne i Hercegovine za članstvo u EU: - Ova smiona izložba događa se upravo u trenutku kada zemlja iz koje dolazimo otvara jedno novo poglavlje naše budućnosti. Odlukama o sudjelovanju na 60. Venecijanskom bijenalu i ovim okupljanjem predstavnika različitih institucija i tijela vlasti u ovim izazovnim vremenima prenosimo jasnu poruku i šaljemo svijetu sliku Bosne i Hercegovine kao zemlje mira, dijaloga, kompromisa i suživota triju konstitutivnih naroda i svih drugih koji žive u njoj. Upravo su to temelji i vrijednosti naše budućnosti koju želimo graditi u zajednici s europskom obitelji. Također, predsjedateljica Krišto naglasila je kako Sveučilište u Mostaru i Muzej moderne umjetnosti, kao nositelji projekta, pokazuju da su ujedno i temelj visokog obrazovanja, znanosti, istraživanja i umjetnosti.

Bosna i Hercegovina na Bijenalu se predstavila pod vodstvom Marina Ivanovića, ovogodišnjeg povjerenika i kustosa bh. paviljona, koji je ujedno i ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Ivanović je nazočnima predstavio projekt, kompozicijski približio te objasnio simboliku "Mjere mora", istaknuvši kako se projekt bavi iščitavanjem slojevitosti značenja i simbolike mora, njegove dubine i prostranosti, civilizacijske uvjetovanosti i uloge u identitetu pojedinca.

- U simboličkom smislu more predstavlja povezanost, ali i razdvojenost. Kaže se "Stavi prst u more i povezan si s cijelim svijetom", ali ono je također velika prepreka koju je čovjek želio pokoriti gradnjom brodova i plovidbom morem. More predstavlja slobodu, neodređenost, mogućnost - kazao je u svom govoru Ivanović, naglasivši da projekt "Mjera mora" po svemu ima povijesno značenje te da projekt nadilazi shvaćanje trenutka.

Doprinos Sveučilišta u Mostaru i Muzeja moderne umjetnosti u kreiranju i realizaciji paviljona Bosne i Hercegovine na Bijenalu ističe važnost akademske zajednice i kulturnih institucija u promicanju umjetnosti i kulture na međunarodnoj razini. - Ovo je veliki dan za Sveučilište u Mostaru jer je riječ o najvećem državnom projektu u kulturi i ovo je prvi put da jedno sveučilište organizira nastup Bosne i Hercegovine. Beskrajno smo ponosni kao Sveučilište u Mostaru što se nalazimo ovdje i predstavljamo državu Bosnu i Hercegovinu na najprestižnijoj umjetničkoj izložbi u svijetu - kazao je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić. Rektor Tomić kazao je da je Sveučilište u Mostaru jedina visokoobrazovna ustanova u jugoistočnoj Europi koja ima svoj Muzej koji je u svoje tri i pol godine postojanja iznjedrio 14 vrhunskih izložbi i više od 20 suradnji, uključujući i cjelokupni projekt "Mjere mora". - Ovo je dokaz da smo ovim putem dio ne samo europskog nego i svjetskog korpusa - kazao je rektor Tomić.

Nazočnima se obratila i direktorica Regionalnog ureda UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi Magdalena Landry kazavši kako je privilegij biti u Veneciji tijekom Bijenala suvremene umjetnosti, iskusiti i uživati u važnosti kreativnosti i kulture te da se u to vrijeme okupljaju umjetnici iz cijelog svijeta s misijom slanja univerzalne poruke o snazi kreativnosti uz slavljenje kulture. Direktorica Landry istaknula je kako instalacija "Mjera mora" nosi upravo takvu poruku te kako podiže svijest o važnosti mora u našim životima, ali i artikulira jasnu potrebu za djelovanjem svakog pojedinca.

Ovogodišnje izdanje Bijenala, koje nosi temu "Stranci posvuda", pružilo je iznimnu priliku za predstavljanje kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine široj međunarodnoj publici, a Skokina "Mjera mora" istražuje interakcije i odnose između čovjeka i mora, koristeći se morskim elementima kako bi preispitala granice i mjere našeg suživota s prirodnim okolišem. Njegov pristup odražava i širu temu Bijenala, naglašavajući koncepte povezanosti i odvojenosti, pripadnosti i stranosti u suvremenom svijetu. Ovogodišnje sudjelovanje na Venecijanskom bijenalu stoga nije samo prilika za prezentaciju umjetničkih djela već i za dijalog, učenje i razmjenu na globalnoj sceni, što potvrđuje da je Bosna i Hercegovina zemlja čija se kultura i umjetnost aktivno razvijaju i prilagođavaju izazovima suvremenog svijeta.

Sudjelovanje Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2024. godine predstavlja povijesni trenutak za prezentiranje bogate kulturne i umjetničke baštine svijetu kroz umjetnosti kao univerzalni jezik koji spaja ljude diljem svijeta

 
index Instagram400x230 youtube