Predstavljanje uspješnice Hrvatska u 30 priča Bože Skoke i Zvonimira Frke-Petešića

Knjiga „Hrvatska u 30 priča“, koja je na hrvatskom i engleskom jeziku objavljena u nakladi Ljevaka i Večernjeg lista, u samo dva mjeseca prodaje krajem prošle godine, postala je jedan od najprodavanijih naslova u Hrvatskoj.

Hrvatska i Hrvati iz potpuno drukčije perspektive, obrađeni na zanimljiv i pitak način, uz prekrasne ilustracije – očito su bili tajna uspjeha autorskog trojca Bože Skoke, Zvonimira Frke-Petešića i ilustratora Vedrana Klemensa.

Zapravo Hrvatska je dugo čekala takvo popularno izdanje koje progovara o hrvatskom identitetu, vrijednostima i načinu života, po uzoru na druge nacije, a sudeći po sjajnim stručnim kritikama i reakcijama čitatelja, dolazi u krajnjem trenutku – nakon deset godina života u Europskoj uniji i tridesetak godina od međunarodnog priznanja.  

A nakon spektakularne promocije u zagrebačkom kazalištu Kerempuh, koja je uoči Božića okupila društvenu, političku, gospodarsku i kulturnu kremu Zagreba, knjiga će u petak u 19.00 sati biti predstavljena u Kulturnom centru u Ljubuškom u sklopu obilježavanja Dana grada, a u organizaciji Grada i HKD Napredak Ljubuški. Uz autore, sudjeluju i prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, sveučilišna profesorica i znanstvena savjetnica Instituta za migracije u Zagrebu te posebna savjetnica hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova, prof. dr. sc. Goran Bandov, sveučilišni profesor i politički analitičar, voditelj Središnjeg ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu te Ljubušak prof. dr. sc. Mario Šiljeg, sveučilišni profesor i ravnatelj Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, te bivši državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Voditeljica će biti Antonia Ćosić, jedna od najpopularnijih voditeljica Hrvatske televizije, a u glazbenom dijelu nastupa sjajni Stjepan Lach, koji je nakon zapaženih glazbenih uspjeha u A strani, vrhunskih uloga u kazališnim predstavama i nagrada na festivalima, upravo predstavio publici svoj novi singl Deset godina.

Knjiga piše o tome po čemu su Hrvati slični, a po čemu se razlikuju od drugih europskih naroda? Što su ključne hrvatske posebnosti u odnosu na druge europske države? Što je suvremeni hrvatski identitet, a što čini naš mentalitet? Na što su Hrvati ponosni, a što smatraju svojim manama? Što čini hrvatski način života, a čime su Hrvati zadužili svijet? Uz općepoznate činjenice, ispričane na drukčiji način te mnoštvo manje poznatih zanimljivosti o Hrvatskoj i Hrvatima, knjiga odgovara i na ona kompliciranija pitanja poput – trebamo li zahvaliti za hrvatski grb i popularne kvadratiće mletačkom duždu, jesu li postojali hrvatski Indijanci, koja je Hrvatica inspirirala slavnog Pabla Picassa, zašto su Hrvati europski rekorderi po doniranju organa ili čime smo oduševili francuskog kralja Luja XIV., a čime inspirirali Napoleona, kao i mnoga druga…  

„Svjedoci smo kako nakon svake pobjede Hrvatske na velikim nogometnim natjecanjima vrtoglavo poraste zanimanje za Hrvatsku i Hrvate diljem svijeta, pa tako na Googlu čitamo pitanja poput onih – zašto su Hrvati tako dobri u sportu, zašto Hrvatska ima tako čudan geografski oblik, kojim jezikom govore Hrvati ili tko je najpopularniji Hrvat. Pritom, umjetna inteligencija globalnih tražilica obično ponudi stereotipne odgovore, a osim popularnih turističkih vodiča i ozbiljne znanstvene literature posvećenoj Hrvatskoj, nažalost premalo je popularnih publicističkih izdanja koja bi predstavila Hrvatsku i Hrvate na atraktivan i zanimljiv način te neutralizirala stereotipe ili pogrešne informacije, koje često čitamo po globalnim medijima.“ – kaže Božo Skoko, redoviti profesor strateškog komuniciranja na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, publicist i komunikacijski stručnjak, kojemu su ovo deveta i deseta knjiga. Dodaje kako se raduje predstavljanju knjige u njegovu radnom gradu i zahvaljuje gradonačelniku Vedranu Markotiću, koji je uspio od Ljubuškog stvoriti pravi turistički i kulturni brend.    

Njegovu suautoru Zvonimiru Frki-Petešiću, koji je rođen u Parizu, ovo je prvi posjet Ljubuškom, pa se raduje ne samo ljubuškoj publici već i činjenici da će konačno imati priliku upoznati ljubuške znamenitosti poput vodopada Koćuša i Kravica, najstarijeg muzeja u BiH – onog franjevačkog na Humcu, kao i galeriju Majka te tvrđavu hercega Stjepana Kosače. Inače, Frka-Petešić dugogodišnji je hrvatski diplomat i veleposlanik, koji od 2017. obnaša dužnost predstojnika Ureda predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića. Bio je ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i voditelj Službe za javnu diplomaciju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uredio je niz izdanja o Hrvatskoj i njezinu europskom putu, uključujući Hrvatska, zemlja i ljudi. Priredio je mnogobrojne međunarodne izložbe i manifestacije posvećene hrvatskoj kulturnoj i prirodnoj baštini te je autor više od stotinu geopolitičkih zemljovida o ratu u Hrvatskoj i BiH, objavljenih u stručnoj literaturi i francuskim medijima.

Dakle, uz sjajne ilustracije Vedrana Klemensa, jednog od najpopularnijih hrvatskih dizajnera, a koji je rođen u Sarajevu, 30 priča pričaju nam vrhunski poznavatelji nacionalnog identiteta i suvremenog brenda Hrvatske. A kako navodi urednik knjige i ujedno glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić u uvodniku – „iako su veliki zaljubljenici u Hrvatsku, oduševit ćete se njihovom objektivnošću, kritičnošću pa i priličnom dozom humora. U svakom slučaju pred vama je Hrvatska iz sasvim drukčije perspektive!“. Naime, među 30 pomno odabranih slika naći ćete sve ono što ste oduvijek htjeli doznati o Hrvatskoj i Hrvatima, ali se možda niste usudili pitati ili ste teško pronalazili po bespućima interneta. Ispričat će vam ponešto i o geografskim posebnostima, tradiciji i običajima, o poznatim Hrvatima, hrvatskom mjestu u Europi, o tome po čemu su posebni i što nude na suvremenom tržištu… Nakon Zagreba i Ljubuškog, promocija knjige – čije je prvo izdanje gotovo rasprodano - očekuje se u Splitu, Osijeku i Zadru.

Predstavljanje knjige inače samo je jedan u nizu atraktivnih događanja, koje Grad Ljubuški tradicionalno poklanja svojim građanima uoči obilježavanja Dana grada, koji će se obilježiti u ponedjeljak 12. veljače u hotelu Bigeste.

Poslijednja izmjena danaPetak, 09 Veljača 2024 08:25
 
index Instagram400x230 youtube