Ljubuški glumci na festivalu FEDRA: Pobrali mnoštvo pohvala

Glumci amateri Kluba kulture “Libuša” iz Ljubuškog nedavno su sa svojom predstavom „Naoposum ili nikako“ sudjelovali na najstarijem i najvažnijem festivalu amaterskih kazališta u Bosni i Hercegovini, Teatarskom festivalu BiH FEDRA, koji je ove godine proslavio svoj jubilarni, 50. rođendan.

Osim izvođenja svoje predstave na pozornici u Bugojnu, Ljubušaci su sudjelovali i na tribinama i druženjima.

Kako i navode organizatori, FEDRA je mjesto okupljanja, druženja, razmjene iskustava, zabave, propitivanja, pa je tako ovo bila prilika da članovi „Libuše“ predstave kazališni život u Ljubuškom gostima sa svih strana.

Nakon što su izveli svoju predstavu koja se bazira na muško-ženskim nesuglasicama i rješenjem tih nesuglasica, Ljubušaci su sudjelovali na okruglom stolu gdje ih je moderator Strajo Krsmanović pozdravio i poželio im dobrodošlicu. Naglasio je da zna da u Ljubuškom uglavnom nije bilo kazališta, ali da je redateljica, Vesna Rakić, jednostavno ‘zagrnula rukave’ i sama ga osnovala.

Ona je zatim potvrdila navedeno, te opisala proces nastanka samog ansambla, ali i same predstave.

“Osnovani smo prije 5 godina, do sada smo radili 5 predstava” – rekla je.
Zatim se zahvalila na pozivu i gostoprimstvu, poslije čega je loptica prebačena na publiku.

U publika je imala puno pohvala za Ljubušake.

Amar Velagić, član žirija publike, ljubuškom ansamblu je poručio kako su zaista došli do publike. Rekao je da se njihova razdraganost, ali i želja za igrom mogla primijetiti po reakcijama i aplauzima publike.

Gost Festivala, Siniša Tešanović, čestitao je Ljubušacima na vrlo uspješno odrađenoj predstavi, istaknuvši kako ga je najstarija članica ansambla, gospođa Biserka Kadragić, oduševila svojom radošću igre.

Slađana Zrnić, članica stručnog žirija je na okruglom stolu izrazila svoje zadovoljstvo nakon pogledane predstave ljubuške glumačke trupe. Bila je oduševljena samim načinom igre i maštovitošću pri igranju sa tekstom. Pohvalila je jako lijepo i precizno korištenje dijalektom kao i monolog na kraju, koji je bio precizan i točan. Za kraj je dodala kako je „ovo u pravom i najljepšem smislu jedna amaterska predstava.”

Aldin Omerović, član stručnog žirija, pridružio se dosadašnjim čestitkama upućenim Ljubušacima, te objasnio kako amaterizam (nastao od latinske riječi amo, amare – voljeti), jeste upravo prava osobina ovog kazališta koje voli da igra, da glumi, što je pokazano na zavidnoj razini. Istaknuo je kako Ljubušaci nisu bili opterećeni formom, nego su bili autentični, a taj spoj je fantastičan – autentičnost ličnosti, radnja i radost izvođenja. Zatim je dodao kako je svako bježanje od vlastite osobnosti na sceni, za njega diletantizam, što se ovom ansamblu, nije dogodilo, a to je dragocjenost – zaključio je.

Luka Kecman ponovio je svoj komentar direktno iz knjige dojmova. Pohvalio je ljubuški ansambl rekavši da su besprijekorno odigrali “ja u datim okolnostima”. Dodao je kako jedino “mi i Rusi” imamo amatersko kazalište, što je ostalo iz bivšeg sistema, a inače se danas u ostatku svijeta pozorišta dijele na dobra i loša.

Zatim je rekao kako je Vesna napravila jednu vrlo zahvalnu formu komedije, punu isječaka iz života prebačenih upravo na scenu, te da su pokazali šarolikost naših naravi i napravili jedan veliki uspjeh. Rekao je da su čak uspjeli da nasmiju njega, koji sebe u pravom smislu naziva “lovcem na greške”, što je rijetkost.

Pridružio se prethodnim čestitkama gospođi Biserki, koja je nazvana “motorom” same komedije.

Na račun redateljice, otišao je samo jedan dobronamjeran savjet – da prostor treba da se iskoristi, da se poradi malo na statičnosti. Za kraj, dodao je da je dobro što su, kao mlad ansambl, došli na Festival kako bi vidjeli i druge kazališne skupine.

 
index Instagram400x230 youtube