JU "KŠC" Ljubuški potpisala ugovor s Fondacijom za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH

JU "KŠC" Ljubuški potpisala ugovor s Fondacijom za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH Foto: FENA

Ravnatelj Javne ustanove "Kulturno-športskog centra" Ljubuški Ivan Bebek jučer je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sudjelovao na potpisivanju ugovora o dodjeli i korištenju sredstava za manifestacije, programe i projekte od značaja za FBiH i BiH Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Ugovore su potpisali predstavnici Upravnog odbora Fondacije s korisnicima sredstava. Od ukupno podržanog 101 korisnika u ovoj godini, nakon okončane natječajne procedure, ugovori su, zbog poštivanja epidemioloških mjera, danas potpisani s njih 15 s područja cijele Federacije BiH među kojima je bila i JU "KŠC" Ljubuški.

Na svečanom potpisivanju ugovora nazočili su premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenik premijera, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Ukupan iznos sredstava koja se dodjeljuju putem natječaja ove godine je 478.000 KM, a osigurano je u proračunu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta putem ''Tekućeg transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfera za muzičke scenske i likovne umjetnosti''.

Za manifestacije, programe i projekte muzičke umjetnosti ove godine osigurano je 129.000 KM za 29 aplikanata, potom za scenske umjetnosti 173.000 KM za 33 korisnika, dok je za manifestacije, programe i projekte likovne umjetnosti za 28 aplikanata dodijeljeno 122.400 KM. Umjetnička djela otkupljena su od 11 umjetnika u iznosu od 19.900 KM.

Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Vlada FBiH je osnovala 2007. godine, kada su osnovane i fondacije za kinematografiju, za bibliotečku djelatnost i za izdavaštvo. Ova fondacija je od svog osnivanja do sada ukupno podržala 1.529 projekata iz oblasti glazbene, scenske i likovne umjetnosti u Federaciji u ukupnom iznosu od preko 8.000.000 KM, istakli su iz Fondacije.

 
index Instagram400x230 youtube