Prva izložba Sveučilišne galerije 'Ubi concordia ibi victoria': "Bez našega zajedništva ne bi bilo ove pobjede"

Ubi concordia ibi victoria (lat. Tamo gdje je sloge, tu je i pobjeda) naziv je prve izložbe radova u Sveučilišnoj galeriji Sveučilišta u Mostaru, koju su pripremili profesori Akademije likovnih umjetnosti SUM, a koja je danas svečano otvorena.

Prof. dr. Stjepan Skoko, pomoćnik rektora za umjetnost kazao je kako su u ovoj galeriji u sveučilišnom kampusu u Rodoču spojeni znanost i umjetnost. - Naše Sveučilište zaista živi punim plućima i nastojat će živjeti s različitim mladim ljudima i projektima koji će podići razinu kvalitete življenja na ovim našim prostorima, a ujedno steći jednu prepoznatljivu dimenziju, kako u lokalnim, tako i u regionalnim i širim međunarodnim okvirima. Prijedlog je naravno da se igra ona igra koja je do samog vrha.

Nitko ne može biti znanstvenik da u sebi nije umjetnik, niti umjetnik da nije u sebi znanstvenik, smatra profesor Skoko.  - To nam je pokazala povijest. Veliki znanstvenici kada bi došli do nekog problema morali su biti umjetnici kako bi ga na koncu riješili. Naš narod za nekoga tko riješi problem često kaže da je umjetnik, a ne znanstvenik - kazao je profesor Stjepan Skoko.

Profesori na Akademiji likovnih umjetnosti su profesori, ali i umjetnici, individualci i rijetko izlažu kolektivno, no ovdje su se ujedinili, kazao je za SUM Sovu ravnatelj galerije Marin Ivanović komentirajući današnju izložbu. Dodao je da je Sveučilište u Mostaru pokazalo da itekako drži do umjetnosti.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić je kazao da naslov izložbe govori o zajedništvu zbog kojega smo danas ovdje i zahvaljujući kojemu smo pobjedili. - Od ove galerije možemo napraviti europski i svjetski brend, važno je samo koji cilj postaviti. Ako za cilj želimo da ona bude mostarska, sveučilišna, regionalna ili svjetska galerija, onda će to i biti bez prepreka – kazao je rektor navodeći kako je najveći svjetski kolekcionar privatnih djela Salvadore Dali-a poslao ponudu kako bi svoju kolekciju izložio u Sveučilišnoj galeriji.

- Jesmo li onda centar svijeta? Nema tog umjetnika koji neće biti ovdje, samo ako shvatimo mi to možemo i želimo – kazao je rektor Tomić naglasivši kako je jedan čovjek, jedna osoba učinila ključne aktivnosti kako bi se san, projekt Sveučilišne galerije ostvario, a to je premijer Vlade HNŽ-a prof. dr. Nevenko Herceg.

- Radio je mukotrpno, prošao kroz brojne sastanke i suradnje da bi na kraju putem IPA projekta, a  preko Vlade HNŽ-a dobili temeljnu financijsku injekciju bez koje danas ne bi bilo Sveučilišne galerije – kazao je rektor Tomić i podsjetio da se ideja kasnije razvijala unutar tima kojega su činili sadašnji ravnatelj galerije Marin Ivanović, prof. dr. Mario Vasilj, bivši dekan i sadašnji pomoćnik rektora za umjetnost prof. dr. Stjepan Skoko, kao i mnogi drugi profesori i profesionalci.

Samih početaka prisjetio se i ravnatelj galerije Marin Ivanović. -  Ovdje je 2015. godine bio kaos. Razbacane stolice, opadanje žbuke. Bio je ovo jedan zaboravljeni i odbačeni objekt. Profesor Zoran Tomić kao tadašnji dekan Filozofskog fakulteta bio je osoba koja je ideju usadila u nas. Svi mi koji smo bili na početku bili nekakva jezgra toga, profesor emeritus Karaman, profesorica Rajković i kolegica Martinović bili smo iznenađeni idejom i poneseni – kazao je Ivanović dodajući da se galerija ne bi ostvarila da se i drugi ljudi kasnije nisu uključili. Zahvalio se profesoru Skoki koji je vodio radove na uređenju prostora i Damiru Vasilju koji je mnogim stvarima koordinirao. Ivanović je naglasio kako će se uskoro objaviti mala knjižica svih dosadašnjih izložbi.

Prof. dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije svečano je otvorio današnju izložbu. - Pored mnogo toga zahtjevnoga, složenoga i negativnoga u mome trenutnom poslu, lijepo je biti dio nečega dobroga i pozitivnoga, kazao je premijer Herceg.

- Ovakvih trenutaka nije baš mnogo, ali su dragocijeni. U regiji nema sveučilišta koje ima ovakvu sveučilišnu galeriju, pa i tiskaru. Često se kod nas događa da imamo mogućnosti, ali nemamo viziju. Srećom imali smo viziju tadašnjega dekana, sada rektora Tomića s kojim smo dogovorili IPA projekt i na koncu ga realizirali. Sloga, zajedništvo i sinergija akademske društvene zajednice dali su rezultat pobjede. Čestitam vam u duhu zajedništva i pobjede i svečano otvaram izložbu - zaključio je premijer Herceg.

U Sveučilišnoj galeriji je u petak, 26. ožujka u podne najavljeno predstavljanje izložbe radova profesora Stjepana Skoke, dugogodišnjeg dekana ALU SUM-a i sadašnjeg pomoćnika rektora za umjetnost. Riječ je o izložbi „Cvjetnica“ koja će biti predstavljena uoči Cvjetnice i najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa.

 
index Instagram400x230 youtube