Napretkov tjedan kulture 2021. godine [najava]

HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar, nastavlja proširivati svoje kulturne aktivnosti koje pridonose zadovoljavanju kulturnih potreba svih građana Mostara i obogaćivanju kulturnog života grada.

U organizaciji HKD-a Napredak, Glavna podružnica Mostar, u ponedjeljak, 22. ožujka počinje Napretkov tjedan kulture 2021.

Ova kulturna manifestacija, koja je proglašena za manifestaciju od interesa za cijeli Napredak, bit će otvorena koncertom Napretkovog trija Senso, koji će biti održan u ponedjeljak, 22. ožujka u 18 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Trio, koji čine mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir, i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo, ovo prigodom izvest će svjetske klasike “Santa Lucia”, “Oblivion”, “O, sole mio”, ariju “Habanera” iz opere “Carmen”, “Neka cijeli ovaj svijet” iz mjuzikla “Jalta, Jalta” te mnoge druge.

Koncert će biti online preko stranice HD Herceg Stjepan Kosača i Facebook stranice HKD Napredak.

Premijerni nastup

Manifestacija se nastavlja u srijedu, 24. ožujka u 19 sati kada će biti upriličena izložba “Stećci – svjetska baština UNESCO-a”. Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj će se prezentirati umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku. Izložba svoje putovanje započinje u Mostaru u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u okviru Napretkova tjedna kulture 2021. Fotografije stećaka bile su tema kalendara Hrvatskog kulturnog društva Napredak za 2019. godinu koji su uredili prof. dr. Miroslav Palameta i Miroslav Landeka, a dizajn Smart/Raguž & Barbarić Design.

U sklopu Napretkog tjedna kulture premijerni nastup imat će jazz kvartet Birdland. Četvero radnih kolega, Ivana Zrimšek Šaravanja, Mario Brkić, Marko Jakovljević i Josip Bošnjak, održat će koncert u četvrtak, 25. ožujka u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Ovaj sastav počeo je svirati za vrijeme pandemije koronavirusa u ljeto 2020. u prostorijama Glazbene škole u Ljubuškom. To ljeto nastupili su s jazz repertoarom na nekoliko lokalnih događaja na području Ljubuškog. U sklopu Napretkova tjedna kulture, jazz kvartet Birdland izvest će neke od obrada poznatih jazz standarda.

Manifestacija od interesa

„Napredak kao društvo ima 11 manifestacija od interesa, a svaka se mora održavati barem pet godina. Međutim, naša je zbog značaja i kvalitete sadržaja koje imamo od koncerata, izložbi, promocija knjiga, već nakon prve godine uvrštena u manifestacije od značaja za cijeli HKD Napredak“, kazao je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture, GO Mostar, zahvalivši Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Mostaru na potpori u organizaciji manifestacije.

U petak, 26. ožujka u katedrali Marije Majke Crkve bit će održan Napretkov korizmeni koncert na kojem će nastupiti Monija Jarak Mikulić, Katja Krolo Šarac i Marijo Bevanda.

Napretkov tjedan kulture završava u subotu, 27. ožujka predstavljanjem knjige “Busovača, lijepa si k’o ruža, narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače” Ivana Križanovića.

 
index Instagram400x230 youtube