Ljubušak na putu da prevesla Atlantik

Hrvatski branitelji Martin Cruickshank i Werner Ilić bit će prvi Hrvati u povijesti koji će se otisnuti na plovidbu preko Atlantskog oceana u to u čamcu na vesla. 

Na svojem megaputovanju koje će trajati gotovo 3 mjeseca žele upozoriti će na onečišćenje oceana, ali i prikupiti novac za izgradnju edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu Banovine.

Put dug 6,500 kilometara nadaju se da će prijeći unutar tri mjeseca, posebno dizajniranim čamcem. Pratit će rutu kojom je plovio i Kristofor Kolumbo.
 
- Kad gledaš Božje stvorenje i kad gledaš Atlantski ocean i gledaš ovaj čamac koji je samo 7.1 metara dugačak i 1.9 m širok mi smo samo zrnca na kugli zemaljskoj, kaže Werner Ilić.
 
- Ako krenemo južno od Kanarskih otoka prema Zelenortskim otocima tada ćemo uspjeti uhvatiti vjetar i struje koje će nas ponijeti sve do Kariba. Ako uhvatimo dobar vjetar tada će sve biti u redu, objašnjava Martin Cruickshank. 
 
- Veslom preko Atlantika je samo jedan dio priče koji se zove 'Atlantik Banovina'. Dok će Werner i Martin veslati preko Atlantika, mi ćemo provoditi jednu humanitarnu akciju u Hrvatskoj pod nazivom 'Jedan metar, jedna kuna', sredstva koja prikupimo uložit ćemo u centar na Banovini. Centar će se zvati 'Veteransko veslo' jer će ga oni veslom na neki način izgraditi", kazao je voditelj projekta Dražen Hrženjak.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved napomenuo je da su Ilić i Cruickshank dobrovoljci Domovinskog rata koji danas, u miru, nastavljaju promicati vrijednosti koje su vezale sve branitelje za vrijeme rata - domoljublje, zajedništvo i vjeru. Dodao je kako je ovaj poduhvat pokazatelj da su branitelji i veterani Domovinskog rata i danas svjesni važnosti svega onoga što su učinili u povijesti, poslavši poruku svima da nikada nije kasno za velike stvari.
 
Veslom preko Atlantika u povodu 30. obljetnice priznanja RH
 
Werner Ilić istaknuo je da žele staviti "sveti hrvatski barjak" među one koji su preveslali Atlantik. "Nažalost, naš barjak ne vijori u tom sportu i disciplini, ali uskoro bude. Kako smo dočekali naš tisućljetni hrvatski san, dočekat ćemo i naš barjak u ovoj disciplini te ćemo ga ponosno razviti", poručio je Ilić.
 
Osim svečanog porinuća na jezeru Jarun, čamac Fenix bio je podvrgnut i velikim valovima kako bi se pokazala njegova stabilnost, a također je bio i potopljen kako bi se pokazala iznimna sigurnost koju pruža u lošim vremenskim uvjetima koji očekuju veslački dvojac na Atlantiku.
 
Poslijednja izmjena danaUtorak, 11 Siječanj 2022 18:36
 
index Instagram400x230 youtube