Ljubuški poljoprivrednici: Preostaje nam, dok još imamo volju za radom, okrenuti se plasteničkoj proizvodnji

Nije samo pandemija koronavirusa poremetila planove ljubuškim poljoprivrednicima. Niske temperature, pa i snijeg, učinili su gubitke još većim, prvenstveno kada je u pitanju mladi krumpir.

I dok su donedavno poljoprivrednici razmišljali o tome hoće li uspjeti prodati ovaj domaći proizvod, sada imaju samo jednu želju – da led ne uništi baš sve ono što su nedavno posadili.

Pomoć vlasti

O tome kolike su štete, ne može se još govoriti. Ostaje vidjeti kako će na nasade utjecati niske temperature koje su najavljene u noći s četvrtka na petak.

„Izgleda, evo, da je travanj postao koban za nas. Iz godine u godinu bilježimo velike štete, a ni ova, po svemu sudeći, neće biti pozitivna. Što da vam kažemo... Preostaje nam, dok još imamo volju za radom, okrenuti se plasteničkoj prizvodnji. Već se pomalo radi na tome te se nadamo da ćemo uz pomoć vlasti uspjeti do kraja u ovom naumu“, kazali su nam iz PZ „Plodovi zemlje“.

Kako bi zaštitili nasade krumpira, poljoprivrednici koriste agrotekstilne folije i prskalice, no i to je, nažalost, upitno.

Opstanak poljoprivrednih kultura

„Borimo se na razne načine, a riskiramo i vlastito zdravlje kako bismo održali ono u što smo uložili velik trud. Očigledno je da ćemo se morati okrenuti nekim drugim opcijama, kako bi proizvodnja Ljubuškog ranog, ali i ostalih kulutura, opstala“, naveli su iz PZ „Plodovi zemlje“.

Budući da još ne možemo znati kakvi će biti ovogodišnji prinosi, ne možemo znati ni to na koji način će funkcionirati sabirno-distibucijski centar putem kojeg bi, kako je planirano, već tijekom ove godine proizvođači iz PZ „Plodovi zemlje“ mogli zajedno nastupati na tržištu.

 
index Instagram400x230 youtube