Ljubušak Ivo Lučić: Živjeli smo iza željezne zavjese

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u Washingtonu, primajući nagradu za životno djelo Fulbrighta čija je bila stipendistica dok je studirala u toj zemlji, izjavila da je “bila djevojka rođena s krive strane Željezne zavjese”.

To nije prvi puta da hrvatska predsjednica u sličnom kontekstu spominje Željeznu zavjesu. Recimo, na sastanku Inicijative triju mora prije dvije godine u Varšavi kazala je: ‘Oni od nas koji su rođeni s pogrešne strane Željezne zavjese…’, to je spomenula i za posjete Češkoj, a posljednji puta u srpnju, u govoru na Europskom institutu Sveučilišta u Zürichu, kada je rekla da je ‘Jugoslavija kao nesvrstana država bila iza Željezne zavjese’, piše Večernji list

Unatoč ovom njenom poznatom stavu, javnost se ponovo strasno podijelila oko toga je li nas Željezna zavjesa uistinu prekrivala. Povjesničar Ivo Lučić nema dvojbi i u predsjedničinoj izjavi ne vidi ništa ni sporno ni nejasno.

– Normalno da se oko takvih tema javnost dijeli. Očekivano je da svi koji su bili dio te nedmokratske, jednostranačke i tolitarne vlasti u bivšoj državi, koji su uz nju bili interesno ili emotivno vezani, kao i njihovi ideološki sljedbenici, danas pokušavaju opravdati tu vlast i dokazati da nije bila poput sovjetske. Ali, naravno da je bila. S jedne strane Željezne zavjese bile su demokratske zemlje, sa slobodnim izborima, a s njene druge strane komunističke, jednopartijske i totalitarne, bez mogućnosti izbora.

Kod nas se u ta vremena radi neke hrvatske pjesmice moglo završiti u zatvoru. I sama podjela u javnosti, koju sada spominjemo, samo potkrepljuje sve ovo o čemu govorimo.

Nomalno je da na stvari različito gledamo, ali za razliku od nekad danas se možemo neslagati s predsjednicom, reći to javno bez posljedica i, u konačnici, na izborima birati drugog kandidata. Kad bi u Jugoslaviji rekli da drug Tito nije bio u pravu, završili bi u zatvoru. To je ta bitna razlika – poručuje Lučić.