Kolumna fra Ike Skoke: Korizma

2. ožujka, na Čistu srijedu, Crkva počinje ove liturgijske godine korizmu: “Crkva se svake godine četrdesetodnevnom korizmom sjedinjuje s Isusovim Otajstvom u pustinji” (KKC 540).

Korizma i svi petci tijekom godine posebno su vrijeme pokore. Na Čistu srijedu ili Pepelnicu imamo obred pepeljanja. Svećenik uzme među prste blagoslovljeni pepeo i stavlja na čelo ili glavu vjernicima govoreći: “Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte evanđelju!” Pepeo nas podsjeća na prolaznost zemaljskog života i potiče da vjerujemo u uskrsnuće te na svakodnevno obraćenje, rast i sazrijevanje.

Što činiti u korizmeno vrijeme? Crkva je uvrstila u korizmeno vrijeme pokorničke prakse. To je milosno vrijeme propitivanja svoga života. Posebno su nam svima poznata tri oblika pokore: post, molitva i milostinja. Zašto ova tri oblika pokore? Zato što zajedno upućuju na tri temeljna ljudska odnosa: odnos prema Bogu, odnos prema sebi i odnos prema drugom. Molitva je izgradnja, propitivanje i obraćenje našega odnosa s Bogom. Post govori o odnosu i obraćenju prema samome sebe. Milostinja je obraćenje i izgradnja odnosa prema drugome. Zacijelo, ima još važnih oblika koji govore o našem svakodnevnom obraćenju: zauzimanje za mir, pomirenje i pravednost, priznavanjem svojih pogrešaka i grijeha, prihvaćanjem trpljenja zbog pravde… Ovdje je dobro spomenuti Isusov poziv da svakodnevno uzimamo svoj križ i idemo za Njim.

Korizma je prikladna i za duhovne obnove, duhovne vježbe, pokornička bogoslužja, hodočašća u znak pokore, raspodjela dobara potrebnima. Nadati se je kako ćemo se mi vjernici u korizmi uz odricanje cigareta, pića ili slatkog odreći i ogovaranja, laži, ocrnjivanja, okrivljivanja drugoga, polemika… Posebno je korizmeno vrijeme prigoda za temeljnu pripremu i dobru svetu ispovijed.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 03 Ožujak 2022 08:44