Ljubo Jurčić: Niti imamo hrane niti energije, rješenje je u brzoj poljoprivrednoj proizvodnji

Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane za sebe, nema ni velikih plantaža, farmi ni staklenika. No, možda je koronarna kriza, odnosno recesija prilika da nadoknadimo ono što smo propuštali desetljećima.

- Korona će imati i pozitivne efekte - izjavio je za 24sata.hr hrvatski ekonomist dr. Ljubo Jurčić.

- Rasvijetlit će pogrešnu politiku koju smo vodili prošlih 30 godina.

Nama nije problem korona nego je problem postojeća struktura, bolje rečeno - nestruktura hrvatskoga gospodarstva. Urušeno gospodarstvo žrtva je slijepog robovanja iluziji da će globalizacija i tržište sve riješiti sami po sebi. To su naši populistički političari i ekonomisti, ili neekonomisti, zagovarali pozivajući se na ideologiju tržišta, iza čega se krio interes, pojedinačni ili grupni. Svaka država mora imati četiri stvari pod kontrolom. To su hrana, energija, lijekovi, municija. Sad, imaš li novi mobitel ili automobil, to je manje-više nebitno, sa stajališta države.

Važno je ovo. Srbiju je, to navodim iako susjedi nisu osobito popularni kod nas, u vrijeme blokada spasilo što su imali dovoljno energije i dovoljno hrane. I sad se Vučić hvali kako će pšenicu i brašno davati svima kojima treba. To je, dakako, malo pretjerano, ali u osnovi istina. Postoje industrije koje nisu tržišne. Nisu to u normalnim vremenima, ali kada dođe do kriza, one su 80 posto strateške a 20 posto tržišne. Tipičan primjer je hrvatski Imunološki zavod. Moraš ga imati, premda je u jednom trenutku sve mirno i čini se nepotrebnim, nema virusa i bakterija, ali ga moraš držati, kao i stajaću vojsku, jer nevolje se mogu pojaviti preko noći. Mi, recimo, uopće nemamo industriju koja proizvodi metilni alkohol, industrijski, Segestica je to proizvodila. Moraš imati i institut koji se bavi tim stvarima, moraš znati koja industrija može prijeći za pet minuta na namjenske proizvode…

Nakon ovoga Jurčić kaže kako bi se hrvatska poljoprivreda odmah morala orijentirati na “kratke cikluse”, na ono što se najbrže može proizvesti.

- Niti imamo hrane niti imamo energije, ali ne zato što su Hrvati zločesti nego zato što je ekonomska politika napravila neisplativom proizvodnju hrane i energije u zemlji. Krive su pogrešna fiskalna i monetarna politika. Iza nas su samo Bugarska i Rumunjska. Industrijsku ili gospodarsku politiku uopće nemamo, a ne pitamo se zašto smo na dnu Europe.

c28ceae6a1b476dc9281.jpeg

Ne treba nam milostinja

- Korona će sve to razgolititi. I jučer premijer kaže da će nam EU banka dati dvije milijarde eura. Što će nama dvije milijarde eura? Nama treba hrana s hrvatskih polja, proizvodi iz hrvatskih industrija, a ne milostinja. Što će nam milostinja? Pedeset posto mlijeka mi uvozimo: neka stane uvoz mlijeka, što će biti s mlijekom? Za pet ljudi će biti, a za pet neće. Čemu to? A polja hrvatska prazna.

- U turizmu ćemo - nastavlja Jurčić - izgubiti 4 - 5 milijardi eura, i treba vidjeti u kojim djelatnostima je nadoknaditi.

- Ako ne mijenjamo strukturu, neće biti dobro. Gleda se koja proizvodnja ima najkraći ciklus. Imaš proizvodnje, od tekstila, povrća, mesa, tu su svinje, telad, pilići, sve to ide. Mi moramo nadoknaditi gubitak milijardi eura u turizmu i, da sam na mjestu Vlade, ja bih pitao poslodavce u kojim proizvodima i kojim granama te za koje tržište možete povećati proizvodnju i koliko. To je prvo pitanje, a drugo: što vam nedostaje za to. To je pitanje. Tako treba ići razgovor između Vlade i poslodavaca. Oni bi najradije da im se smanje nameti, ali ja hoću vidjeti nove proizvode, s novim tehnologijama za nova tržišta, a ne samo da se smanje doprinosi. Glavni je problem mala proizvodnja. Hrvatska nema proizvod. Recite što vam treba da povećate proizvodnju mlijeka, svinja, pilića, što nam tehnološki i financijski treba, a onda ćemo vidjeti EU, direktive.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 16 Travanj 2020 21:19
 
index Instagram400x230 youtube