Korona Dalmaciju bacila u očaj: "Vratite nam radnike iz Hercegovine"

Pojavom koronavirusa, u europskim zemljama pa tako i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini više se pažnje počelo poklanjati poljoprivredi.

Mnogi sadašnju situaciju vide kao priliku za razvoj ove grane gospodarstva, a na vidjelo izlaze i brojni problemi s kojima se poljoprivrednici susreću, kako prethodnih godina, tako i oni novi koji su došli sa brojnim mjerama na suzbijanju korone.

Među njima je i nedostatak radne snage u pograničnim područjima Hrvatske, piše IKS Portal.

Svakodnevni su vapaji poljoprivrednika iz pograničnih dijelova Dalmacije za Hercegovcima.

Željko Bjeliš, diplomirani inženjer agronomije, predsjednik je udruge Neretvanska mladež, koja se bavi interesima poljoprivrednika doline Neretve, posebice mandarina. Kaže za 24sata kako bi kriza nastala pandemijom virusa COVID-19 “trebala biti jedan od uzroka, pokretača rješavanja problema poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve, ali i cijele Hrvatske”.

- Za dva mjeseca počet će berba lubenica, glavne ljetne kulture u dolini Neretve. Zbog izostanka turizma možemo očekivati i poteškoće u prodaji lubenice, ako država, kao do sada, bude dopuštala uvoz iz trećih zemalja, posebno Albanije, Crne Gore i Makedonije. Ako država stane iza proizvođača lubenice i prednost da domaćoj proizvodnji, ne bismo trebali imati značajnije poteškoće - smatra Bjeliš.

Zabranama uslijed koronavirusa u Dalmaciji su ostali bez dokazane radne snage iz Hercegovine. Još ranije, u Vrgorcu su se žalili da je ugrožena berba jagoda, a kako stvari stoje, bez Hercegovaca bit će teško obrati mandarinu, na što upozoravaju poljoprivrednici u dolini Neretve.

- Poljoprivredni proizvođači u dolini Neretve dobrim dijelom su se oslanjali na radnu snagu iz Hercegovine. Sadašnje prilike onemogućuju migracije tih radnika, pa se trenutni radovi obavljaju s domaćom radnom snagom, koje sad ima nešto više zbog odgođenog početka turističke sezone. Berba mandarina traži puno veći broj radnika, ali očekujemo da će se trenutne neprilike do tada riješiti. Ako ovakvo stanje potraje, morat će se iznaći način za rad u berbi mandarina i radnika iz Hercegovine - izjavio je za 24sata Željko Bjeliš.

 
index Instagram400x230 youtube