Građani Hrvatske se javili za cijepljenje Sputnikom u Grudama, ali...

Dio Hrvata je, u nedostatku cjepiva, pohrlio u Srbiju kako bi se cijepili ruskim Sputnjikom. No, još je jedna lokacija postala atraktivna za cijepljenje - Grude u Zapadnohercegovačkoj županiji u susjednoj BiH.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, određeni broj Hrvata se tamo predbilježio za punu, dvostruku dozu. Do petka navečer tamo je bilo zapisano više od pet tisuća imena, od čega i stotinu građana Hrvatske. 

Iz Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ poručili su kako se građani Hrvatske mogu predbilježiti te da će cijena cjepiva biti između 25 i 40 KM po dozi. 

-Plaća se ljekarni, mi preuzimamo doze za taj dan po planu cijepljenja i izdajemo račun korisnika. Trebaju nam samo vaši podaci, to je to. Na red za cijepljenje se dolazi kako ste se naručili - poručila je medicinska sestra iz Zavoda. 

Medicinska sestra otkrila je za Slobodnu Dalmaciju i da je epidemiologinja Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ, uspjela preskočiti uobičajeni birokratski državni aparat i sama stupila u kontakt s ruskim proizvođačem i dogovorila nabavku 20 tisuća doza. 

Očito kako medicinska sestra, a ni Slobodna Dalmacija nisu dobili informaciju kako su federalne institucije odbile odobriti uvoz ruskog cjepiva. 

Isto tako je zabrinjavajuće što novinar Slobodne Dalmacije piše u izvornom tekstu pojmove kao što je 'Zapadno-hercegovački kanton', 'Zavod za javno zdravstvo Grude' i slične stvari što samo pokazuje razinu neznanja ustroja BiH, njezinih institucija. 

 
index Instagram400x230 youtube