Zagrebački gospodin hercegovačkih korijena: Tko je zapravo Ljubušak na čelu Sveučilišta u Zagrebu ?

Polemike koje se zadnjih nekoliko dana vode o rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu za njega zapravo nisu nikakva nepoznanica.

Premda nikada do sada nije bio bliže padu, Boras je na meti kritika još otkako je izabran na ovu poziciju. Kako tvrde upućeni, Boras s jedne strane ima manire finog zagrebačkog gospodina, dok s druge strane izaziva podijele. Oni koji su mu naklonjeni tvrde kako je Boras u stanju akademski i odmjereno parirati svakome, te da su napisi o njemu zapravo dio pritisaka i podmetanja, dok oni koji mu nisu skloni svjedoče kako medijski napisi nisu daleko od istine te da Boras svoju poziciju koristi za vlastite interese i pogodovanja ljudima kojima je naklonjen.

RODNA GRUDA

Premda sa stigmom uglađenog zagrebačkog gospodina, rektor Boras korijene vuče iz Hercegovine, Dalmacije pa i sa Cipra i Korčule. Otac mu je poznati profesor rimskog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu, gdje je došao kao mladić iz okolice Ljubuškog. U Zagreb je stigao u četvrti razred Klasične gimnazije gdje je maturirao, a potom bio mobiliziran od strane domobrana. S njima je prošao dio Križnog puta, a zatim se priključio partizanima. Kasnije je Borasov otac predavao u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Mostaru. Majka mu je pak korčulanka odrasla u plemićkoj obitelji Kalogjera koja je u 15. stoljeću preko Cipra došla do Blata na Korčuli.

Budući da je odrastao u obitelji u kojoj su i majka i otac govorili niz stranih jezika i Boras je usvojio te vještine pa slijedom toga priča talijanski, francuski, slovenski i makedonski, ali i klasični grčki te latinski jezik. Najbolnije razdoblje u Borasovom životu zasigurno je ono kada mu je poginula sestra blizanka Maja. Inače je u braku s profesionalnom diplomatkinjom Alenom s kojom ima kćerku Doru. Opušta se igrajući tenis, a strast mu je i elektrotehnika koju je diplomirao. Doktorirao je informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu, dok se u mladosti rado bavio i sportom. Boras je pripadnik Starokatoličke crkve i član Društva hrvatskog zmaja te Rotary kluba, a rodbinski je povezan s nekadašnjim saborskim zastupnikom Florijanom Borasom.

 
index Instagram400x230 youtube