Milanović uručio odlikovanja postrojbama HVO-a i policije HR HB

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović uručio je u petak odlikovanja umirovljenim generalima Hrvatske vojske i postrojbama Hrvatskog vijeća obrane i Specijalne policije MUP-a HR H-B, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Umirovljene generale Hrvatske vojske i postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne, predsjednik Republike Hrvatske Milanović ranije je odlikovao na svečanosti u Kninu, u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO „Oluja“, a danas im je ta odlikovanja uručio u svome Uredu u Zagrebu.

Naime, tom prigodom, u Kninu 4. kolovoza 2020., uručene su Isprave o odlikovanju, a danas su im uručena i sama odlikovanja, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu, predsjednik Milanović dodijelio je 1. gardijskoj brigadi HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, 2. gardijskoj brigadi HVO-a – Mostar, 3. gardijskoj brigadi HVO-a Jastrebovi – Vitez, 4. gardijskoj brigadi HVO-a – Sinovi Posavine te Specijalnoj policiji MUP-a HR HB. U ime odlikovanih postrojbi odlikovanja su danas preuzeli njihovi zapovjednici general Anton Luburić, general Stanko Sopta, general Ilija Nakić, general Mato Bilonjić i general Mijo Jelić, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Kako je priopćeno iz Milanovićeva Ureda, za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske predsjednik Republike uručio je odlikovanje Velered kralja Petra Krašimira IV. s lentom i Danicom umirovljenom general-pukovniku Đuri Dečaku, umirovljenom general-pukovniku Marijanu Marekoviću, umirovljenom general-bojniku Rahimu Ademiju, umirovljenom general-bojniku Luki Đanku, umirovljenom general-bojniku Vinku Vrbancu i umirovljenom brigadnom generalu Anti Kotromanoviću te Mislavu Crnjcu, sinu umirovljenog general-pukovnika Miljenka Crnjca.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovan je i umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, koji je preminuo prije jedanaest dana. Odlikovanje je uručeno obitelji u Dubrovniku, navodi se u priopćenju.

 
index Instagram400x230 youtube