Od 46.000 cijepljenih građana u Hrvatskoj, 80 ih imalo blage nuspojave, jedna teža

U Hrvatskoj se do vikenda cijepilo oko 46 tisuća građana, a kod njih 80 zabilježene su uglavnom blaže nuspojave, izjavila je u nedjelju ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Napomenula je i da je zabilježena jedna teža nuspojava, da se radilo o alergijskoj reakciji koju se liječnici spremno dočekali i “riješili kako treba”.

Ravnateljica Alemka Markotić u Dnevniku HTV-a kazala je da se nakon druge doze cijepljenja očekuju “neke nuspojave poput temperature i bolne ruke”, ali da nisu zabilježene opasne nuspojave ni tijekom kliničke studije, niti prilikom cijepljenja u zemljama u kojima je cijepljen veći broj ljudi.

Istaknula je da će Hrvatska uskoro imati odobrena četiri proizvođača cjepiva, budući da je naručila velike količine cjepiva AstraZenece, koje bi krajem mjeseca moglo biti odobreno, a ohrabruje i najava za Johnsonovo cjepivo, za koje će se “izgleda puno brže moći predati dokumentacija”.

Epidemiološka slika sve je bolja, ali pri popuštanju mjera treba biti oprezan jer se širi novi soj virusa, zaključila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

 
index Instagram400x230 youtube