Odzvonilo švercu?: MUP nabavlja nove kamere, nitko neće moći neopaženo proći granicu

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske kreće u nabavu nove opreme za zaštitu hrvatske kopnene granice, a koja je prije svega namijenjena sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata.

Imat će veliki domet

Nabavit će se, tako, stacionirani sustavi koji će biti implementirani na granici sa Srbijom i BiH. Riječ je o devet tih sustava, a procijenjena vrijednost njihove nabave je 45,6 milijuna kuna bez PDV-a. MUP će tako na osam mjesta postaviti uz granicu termovizijske i dnevno-noćne kamere velikog dometa, a koje će biti spojene na lokalne koordinacijske centre (LCC) u nadležnim postajama granične policije (PGP). Te kamere imat će domet i do 20 kilometara. U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj stacionirani sustavi će biti implementirani na granici sa Srbijom u PGP Beli Manastir i Dalj, a kamere će biti postavljenje na Sokolovcu na telekomunikacijski stup HT-a te na putničko pristanište Aljmaš na Dunavu. Što se tiče granice s BiH, u PU brodsko-posavskoj, odnosno PGP-u Slavonski Brod kamere će biti postavljene na silos Bjeliš u istoimenoj industrijskoj zoni. U PU ličko-senjskoj na području PGP Korenica kamere će biti postavljene na stupu Tele2 na lokaciji Kurjak-Udbina i na A1 stupu na lokaciji Bjelopolje dok će na području PGP Donji Lapac biti montirane na Brdu Lisac.

Automatsko praćenje

Na području PU šibensko-kninske, policijske postaje Knin, kamere će nadzirati granicu s brda Plješevica na lokaciji MUP tetra sustava, a na području PU splitsko-dalmatinske, PGP Vrgorac, kamere će biti montirane na stup Odašiljača i veza na brdu Gradina. LCC-i će, među ostalim, biti opremljeni s četiri LCD ekrana.

Usto, u svakom sjedištu policijskih uprava bit će postavljen novi mrežni usmjerivač i mrežni preklopnik kako bi se omogućio prijenos slika i videosignala s kamera do nacionalnog koordinacijskog centra u Zagrebu. Deveti komplet stacioniranog sustava bit će pričuvni. Domet termovizijskih kamera u vrlo dobrim vremenskim uvjetima treba biti, prema tehničkoj specifikaciji natječajne dokumentacije koja je objavljena u postupku prethodnog savjetovanja, za detekciju vozila 20 ili više kilometara, a za detekciju osobe 15 kilometara. Osoba uz pomoć tih kamera treba se moći prepoznati na sedam kilometara, a vozilo na 12 kilometara.

Dnevno-noćne kamere pak, među ostalim, trebaju imati domet za detekciju osoba od 15 ili i više kilometara. Termovizijska i dan/noć kamera moraju imati i funkciju automatskog praćenja kretanja zadanog objekta u području nadzora, a sustav mora imati i mogućnost istovremenog prikaza videotoka s termovizijske kamere i s dan/noć kamere. Osim toga, MUP planira nabaviti i osam kompleta mobilnih termovizijskih kamera s terenskim vozilima bez policijskih obilježja za vuču prikolice. Procijenjena vrijednost te nabave je 19,2 milijuna kuna bez PDV-a. Mobilni je sustav predviđen za privremeni i povremeni nadzor dijelova državne granice na mjestima koja nisu pokrivena stacionarnim sustavima.

Mobilne kamere moraju imati domet za detekciju osobe od šest ili više kilometara, a vozila od devet ili više kilometara. Hrvatska policija će nadzirati granicu i s 84 nova uređaja za noćno promatranje. Procijenjena vrijednost te nabave je 4,28 milijuna kuna bez PDV-a, a riječ je o infracrvenim ručnim uređajima binokularne izvedbe koji moraju za detekciju osobe imati domet od minimalno 200 metara, a za identifikaciju 100 metara.

 
index Instagram400x230 youtube