Predstavnici DZ Ljubuški i Metković sudjelovali na Međunarodnoj konferenciji o palijativnoj skrbi

U organizaciji Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 18. i 19. rujna 2020. godine održana je Međunarodna konferencija o palijativnoj skrbi pod nazivom "Ostani uz mene".

Zbog epidemije koronavirusa i poštivanja važećih epidemioloških mjera, konferencija je, najvećim dijelom, bila virtualnog karaktera. 

Na ovoj konferenciji su uz vodeće svjetske stručnjake iz područja palijativne skrbi, koji su se javili iz SAD-a, Australije, Rusije, Velike Britanije, Poljske, Austrije, Slovenije, sudjelovali i predstavnici Doma zdravlja Ljubuški i Doma zdravlja Metković.

Na posebnom panelu o EU fondovima, ravnatelji DZ Metković i Ljubuški, Mihovil Štimac i Ivan Landeka su prezentirali izlaganje na temu: Pozitivni učinci Interreg-Ipa projekata prekogranične suradnje u razvoju palijativne skrbi. Osvrnuvši se na realizirane projektne aktivnosti u projektu Q-Access HC i planirane aktivnosti u IMPHACT projektu prekogranične suradnje, naveli su brojne benefite koji su pomogli da se palijativna skrb na našem području podigne na veću razinu. Nabavkom medicinske opreme, organizacijom stručnih edukacija, studijskim putovanjima, odnosno svim realiziranim aktivnostima u ovim projektima su se stvorili preduvjeti i usvojila potrebita znanja za daljnji razvoj palijativne skrbi.

Na ovom panelu je sudjelovala i mr.sc. Ivana Ostoić iz agencije IQ consulting iz Zagreba, koja je prezentirala nove mogućnosti financijskih potpora iz EU fondova, ne samo razvoju palijative, nego i pomoći cjelokupnom zdravstvenom sustavu.

Isto tako, na Konferenciji se moglo čuti izlaganje Holistički pristup u palijativnoj skrbi, gdje je glavna sestra Centra za palijativnu skrb Doma zdravlja Ljubuski, Marjana Mucić, prezentirala način rada i sveobuhvatne skrbi o bolesnicima u Hospiciju u Ljubuškom. Cilj našega rada je da  bolesnici s teškim, neizlječivim bolestima, u medicinskom, duhovnom i humanom smislu dobiju sve ono što im je potrebno, kako bi posljednji dani njihovih života bili dostojanstveni čovjeka.

Kako smo i na ovoj Konferenciji čuli puno novih stvari koje rade naše kolege u Republici Hrvatskoj, a i u cijelom svijetu, tako ćemo i u narednom razdoblju sudjelovati na sličnim stručnim skupovima i pratiti sve nove ideje, kako bi ih mogli primjenili u našim ustanovama, prvenstveno na korist i zadovoljstvo naših bolesnika.

Poslijednja izmjena danaPetak, 02 Listopad 2020 08:22
 
index Instagram400x230 youtube