Kada budete glasali, kabina će biti okrenuta prema biračkom odboru

Na Općim izborima 2. listopada u Bosni i Hercegovini prvi put će biti uvedeno pečatiranje glasačkih listića sa oznakom svakog biračkog mjesta i potpisom člana biračkog odbora zaduženog za izdavanje listića.

Osim ovih novina, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) uvelo je i tehničke izmjene tijekom glasovanja u kabini, sve u cilju spriječavanja zloupotreba i mahinacija u izbornom procesu.

Glasački listić je važeći samo ako ima štambilj tog biračkog mjesta i potpis člana biračkog odbora. Time se sprečava takozvani bugarski vlak i unošenje falsificiranih glasačkih listića, ističu u SIP-u, javlja BHRT.

Novine se odnose i na glasovanje u kabini. Tajnost glasovanja je zaštićena, ali su ruke glasača vidljive promatračima i članovima biračkih odbora.

“Sa okretanjem kabine spriječili smo slikanje glasačkih listića, što je bila česta pojava i da se može listić ubaciti u džep ili iz džepa izvaditi drugi glasački listić, jer su mu ruke vidljive svim prisutnim”, rekao je član SIP-a BiH Jovan Kalaba.

U ”Koaliciji pod lupom” kažu da su novine SIP-a korak naprijed u izbornom procesu, kojima se, tijekom prebrojavanja, spriječava dodatno ubacivanje glasačkih listića.

“Kratkoročni promatrači će na biračkom mjestu pratiti da li se glasački listići izdaju u skladu sa novim procedurama, kao i da li pri prebrojavanju imaju otisak štambilja za svaki glasački listić u slučaju da se na nekim ne nalazi pečat da li se proglašavaju po proceduri kao nevažeći”, navodi Srđan Ostojić iz Koalicije “Pod lupom”.

“To su mali pomaci koje je SIP mogao iskoristiti donoseći podzakonske akte, kad već nisu na političkoj razini uspjeli usvojiti ovaj dio reformi izbornog zakona koji se tiče integriteta i transparentnosti”, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Osim novih procedura, promatrači Koalicije “Pod lupom” pratit će i potencijalnu trgovinu u biračkim odborima. Ukoliko utvrde da su članovi biračkih odbora formalno ispred jedne stranke, a dolaze iz druge, prijavljivat će SIP-u da ih isključe iz biračkog odbora.

 
index Instagram400x230 youtube