FBiH očekuje četvrto ovogodišnje poskupljenje plina

Na pragu nove sezone grijanja građane BiH dočekat će novo poskupljenje plina.

I to poskupljenje samo u jednom dijelu države, budući da će, prema najavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, cijena plina za Republiku Srpsku ostati ista, bez bilo kakvih tržišnih opterećenja. Ova jamstva Dodik je dobio nakon razgovora s predsjednikom Upravnog odbora Gazproma.

Suzana se do prije dva mjeseca u Sarajevu grijala na plin koji je plaćala gotovo 400 KM mjesečno. Sada se grije na struju, no kako kaže, zbog energetske krize strahuje što je može dočekati u sljedećem razdoblju.

Činjenica da je od studenoga prošle godine plin išao gore rapidno, struja nije, a sad kako će biti ove zime, vjerujte malo sam skeptična. E, sad kako će biti na te konvektore, to ćemo vidjeti. Ja još malo imam strah kako će biti, kaže ona za BHRT.

Tri puta do sada poskupio je plin u Federaciji – u siječnju, travnju i srpnju i sada nas, kako su priopćili iz Energoinvesta, očekuje i četvrto poskupljenje plina i to već početkom listopada, kada se finalizira novi ugovor s Gazpromom.

Tada će biti i poznata nova cijena ovog energenta, koja će vrijediti do 1. siječnja 2023.. Što se tiče cijena plina, u Republici Srpskoj one se barem u ovoj godini neće mijenjati, potvrđeno je za BHRT iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske. I iz GAS-RESA su potvrdili da će doći do usklađivanja cijena, ali da neće bitno utjecati na promjene koje se događaju na tržištu.

Energoinvest konstatno pravi analize i modele mogućih situacija, ali davanje točnih informacija o cijenama u budućnosti, prije nego što nam to potvrdi Gazprom, nije moguće zbog svih poznatih okolnosti, ali prema svim prognozama i dalje se očekuje rast cijena, dodali su iz te kompanije za uvoz plina u FBiH.

Na osnovu podataka o kretanju cijena naftnih derivata na burzama u proteklom razdoblju, doći će do usklađivanja cijene za četvrti kvartal ove godine. Ovo su redovne ugovorne promjene cijene prirodnog plina i nisu vezane ni za kakvu novu okolnost ili promjenu cijene od strane našeg dobavljača, naveli su iz GAS-RES-a.

Budući da je Županija Sarajevo najveći potrošač plina u Federaciji, Vlada ŽS je spremna sudjelovati u subvencioniranju cijene plina i to samo za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

No, prvo se, kako su rekli, mora vidjeti koje će biti cijene plina, stvarni troškovi i, na kraju, koji postotak stanovništva će biti obuhvaćen subvencijom, javlja BHRT.

Veoma nam je važno koje će biti cijene i plina i koje su cijene i ovih energenata i koji su to stvarni troškovi, da vidimo koji je to postotak koji možemo u ovom trenutku osigurati. Jedan dio će biti sigurno subvencioniran. Na neki način vidjet ćemo mogućnost i za ostale građane koji se griju na ostala alternativna goriva da to bude neki prag, ovisno o broju domaćinstava kojih ima.

Ne možemo u ovom trenutku reći točan opseg, koja je to kategorija koja će biti obuhvaćena, ali nastojat ćemo da taj prag bude što veći, kazao je ministar komunalnog gospodarstva i prostornog uređenja ŽS Enver Hadžiahmetović.

Direkcija za robne rezerve Županije Sarajevo osigurala je neophodne rezerve alternativnih goriva – lož ulja i mazuta.

Do početka sezone grijanja svi naši kapaciteti će biti popunjeni i poruka građanima, dakle, ukoliko ne bude plina grijat ćemo se na alternativna goriva, dodaje Hadžiahmetović.

Ono što može biti problem za Bosnu i Hercegovinu u sljedećem razdoblju je transport plina koji ide preko Bugarske i, ukoliko bi Rusija prekinula dotok plina toj državi, pitanje je bi li to ugrozilo i distribuciju prema BiH. Pitanje je i koliko dovoljno imamo rezervi tih alternativnih goriva.

 
index Instagram400x230 youtube