SIP-u dostavljeno 155 prijava

Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine od raspisivanja izbora 4. svibnja do 19. rujna dostavljeno je 155 prijava za nepoštivanje zakonskih odredbi u vezi s predizbornim ponašanjem kandidata i političkih stranaka.


Prijave se razvrstavaju u sedam kategorija i to na: korištenje javnih resursa u izborne svrhe; govor mržnje; lažno predstavljanje; plaćenu kampanju prije početka službene kampanje; ždrijebanja biračkih odbora; pozicije, imenovanje biračkih odbora, plakatiranje, kršenje pravila izborne kampanje te na objave u medijima.

Najveći broj prigovora odnosi se na plaćenu kampanju prije početka službene izborne kampanje njih 94, dok je za govor mržnje pristiglo do sada sedam prigovora, ali ni za jednu od sedam prigovora SIP nije izrekao sankciju.

Kako je objavio SIP, jedna od prijava na korištenje govora mržnje odbačena je kao preuranjena jer se odnosi na razdoblje prije početka službene kampanje, u četiri slučaja prigovor je obrađen i dostavljen stranci u postupku na izjašnjavanje, dok se u dva slučaja vrši obrada prigovora.

Također SIP-u su dostavljena četiri prigovora koja se odnose na izvještavanje medija tijekom predizborne kampanje, ali je SIP prigovore uputio na nadležnost Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK).

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović na početku izborne kampanje pozvao je političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona, da vode fer kampanju i ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbjegavaju diskriminaciju, pogotovo stereotipe o osobama suprotnog spola.

Posebno je skrenuo pažnju na zabranu korištenje govora mržnje u kampanji, kao i svakog oblika javnog izražavanja ili govora koji izaziva ili potiče mržnju, diskriminaciju ili nasilje protiv bilo koje osobe ili grupe osoba, na osnovu rase, boje kože, nacionalnosti, spola ili vjere, etničkog porijekla ili bilo koje druge osobne karakteristike ili orijentacije koja potiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje.

To uključuje i objave i korištenje slika, simbola, audio i video zapisa, SMS poruka, internet komunikacija, društvenih mreža i mobilnih aplikacija ili drugih materijala koji mogu tako djelovati.

Predizborna kampanja trajat će do 1. listopada, do 07:00 sati ujutro, kada počinje izborna šutnja uoči općih izbora zakazanih za 2. listopada.

 
index Instagram400x230 youtube