Unatoč stotinama tisuća nezaposlenih: U Neumu žele jeftinu radnu snagu iz uvoza

Neumski ugostitelji imaju velikih problema sa zapošljavanjem radnika.

Prema službenim podacima, u Bosni i Hercegovini je gotovo 400.000 nezaposlenih, ali poslodavci u BiH sve više češće navode kako su u potrazi za radnicima, jer vrijeme jeftine radne snage, koja je za stotine sati rada mjesečno dobivala tek nekoliko stotina maraka, je prošlo.

Kako bi zadržali radnike, poslodavci su prisiljeni povećavati plaće pa u posljednje vrijeme pozivaju bh. vlasti da im omoguće uvoz radne snage. Dakako, kako bi snizili cijenu rada.

Posljednji takav poziv Vijeću ministara upućen je iz Neuma.

S obzirom da u susjednoj Hrvatskoj radnici “sezonci“ mogu naplatiti duplo više novca nego na bh. primorju, kao i da je u ovoj zemlji danas duplo manji porez na dodanu vrijednost u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, u Neumu je danas jedan od gorućih problema nedostatak radne snage, piše Dnevni list.

I to nije nov problem. S istim se turistički djelatnici u ovom gradu bore desetljećima, ali bez obzira na probleme i prepreke, uspijevaju "iznijeti" svaku sezonu.

Ja sam stava da svaki gost treba doživjeti autentičnost i da bi radna snaga trebala biti naša lokalna. Ako se već turističke sile kao što su Hrvatska i Crna Gora nisu uspjele othrvati s tim problemom i otvorile su kvote za uvoznu radnu snagu, mi posebno nismo u mogućnosti riješiti taj problem. Stoga apel Vijeću ministara i nadležnim institucijama da se ovim problemom pozabave i omoguće uvoz radne snage, jer u protivnom možemo doći u problem da nećemo moći servisirati naše goste - kazao je predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neuma, Davor Krešić.

Svake godine je sve teže pronaći radnike. Neumu uglavnom nedostaju kuhari, konobari i spremačice, a sezonci najčešće dolaze iz ostalih gradova Hercegovine i Sarajeva.

Suprotno pozivima za uvoz radnika, ekonomski analitičari i sindikati slažu se da je podizanje plaće osnovni preduvjet zadržavanja domaćeg radnika.

 
index Instagram400x230 youtube