Nelegalna sječa: Kinezi izvlače sirovine iz BiH – Masovno kupuju tisuće kubika trupaca

Dok vlasti BiH već nekoliko puta glasaju protiv zabrane izvoza trupaca, Kina svojim državljanima daje ogromne poticaje za uvoz drvnih sortimenata, što su Kinezi iskoristili i sa torbama punim keša dolaze u BiH.

Oni otkupljuju trupce po daleko većim cijenama od onih u „Šumama Srpske“ i u kontejnerima ih izvoze u svoju zemlju, otkriva portal CAPITAL.

Trupci se mahom izvoze preko Luke Brčko u koju se balvani dovoze kamionima, a zatim prebacuju u kontejnere i voze do Kine.

Otkupljuju se mahom trupci hrasta u privatnom vlasništvu za koje Kinezi plaćaju od 600 do 900 maraka po kubiku, dok je prosječna cijena hrasta koju „Šume Srpske“ naplaćuju oko 230 maraka po kubiku.

Brojni sagovornici CAPITAL-a iz područja drvne industrije potvrdili su informacije navodeći da je zbog neodgovornog odnosa države prema gospodarstvenicima, koja ne želi da donese odluku o privremenoj zabrani izvoza, ugrožen značajan broj radnih mjesta, jer domaće tvrtke ostaju bez sirovine.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH izvoz drveta iz BiH u Kinu u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period lani povećan je dva i pol puta, prenosi Interview.ba.

Vrijednost izvezenog drveta u Kinu u prva tri mjeseca ove godine bila je 10,4 milijuna KM, a u istom razdoblju prošle godine 4,3 milijuna KM. U tom izvozu dominira neobrađeno drvo čiji izvoz je sa 717.427 KM u prva tri mjeseca prošle godine povećan na čak 6,5 milijuna KM u istom razdoblju ove godine.

 

 

 
index Instagram400x230 youtube