Stanje na putevima u BiH: Učestali odroni, savjetuje se oprezna vožnja

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, posebno na širem području Sarajeva, Bugojna, Travnika, Visokog, Kaknja i Gračanice, te ponegdje uz rijeke Drinu, Savu, Vrbas i Lašvu.

Skrećemo pažnju na učestale odrone i savjetujemo opreznu vožnju. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obvezno – priopćeno je iz BIHAMK-a.

Na dionici autoputa A-1 Podlugovi – Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu prometuje se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova. Isti režim prometovanja na snazi je i na dionici A-1 Kakanj – Visoko (na mostu u naselju Dobrinje).

I danas će, zbog asfaltiranja, u vremenu od 8 do 16 sati biti obustavljen promet na magistralnom putu Bužim – Bosanska Otoka. Za vrijeme obustave putnička vozila prometuju lokalnom obilaznicom (Jezerski – Mahmića most), dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac Otoka – Ljusna – Križ – Bužim.

Obustava prometa zbog asfaltiranja u vremenu od 8 do 18:30 sati danas će biti i na putnom pravcu Krupac – Igman (Krupac – raskrsnica za Trnovo).

Na magistralnom putu Sarajevo – Foča mogu prometovati vozila do 3,5 tone, a autobusi i teretna vozila prometuju preko Romanije.

Zbog oštećenja kolnika i dalje je obustavljen promet na regionalnom putu Podgrab-Jahorina (u mjestu Lisovići).

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), promet se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tijekom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle prometuju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tijekom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog sanacionih radova, obustavljen je promet na dionici magistralnog puta Draksenić – Vrbaška (put koji vodi prema graničnom prijelazu Gradina). Za vrijeme radova putnička vozila mogu koristiti lokalni put (Podgradci – Jablanica – Sjeverovci – Božići), dok teretna vozila prometuju preko Banja Luke i Prijedora.

Usporeno, zbog radova, prometuje se na putnim pravcima Konjic – Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf – Jajce (Skela), Nemila – Žepče (Želeće), Doboj – Gračanica (u Klokotnici), Grude – Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac – Hutovo (u mjestu Cerovica).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila prometuju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen promet.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su do 30 minuta.

 
index Instagram400x230 youtube