Arnaut traži da se precrtavanje latinice ili ćirilice na prometnim znakovima kazni sa 1000 KM

Uvođenje novčanog kažnjavanja prekrivanje latiničnog ili ćiriličnog pisma na prometnim znakovima predloženo je kroz dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini koje su upućene u parlamentarnu proceduru.

Predloženo je i da se informacija o ovim prekršajima dostavi nadležnom tužiteljstvu kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela.

Ovakav prijedlog dopuna Zakona o osnovama sigurnosti prometa BiH uputio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Damir Arnaut.

Kazna bi iznosila 400 KM do 1.000 KM, a u obrazloženju je navedeno da je precrtavanje ili na bilo koji drugi način prekrivanje jednog od dva pisma na znakovima raširen problem koji izaziva uznemirenost kod različitih konstitutivnih naroda i građana iz reda Ostalih, te da postojeće kazne nisu odgovarajući preventivni mehanizam pa ih je potrebno pooštriti.

No, postavlja se pitanje da li ovakva dopuna zakona rješava problem i da li je realno moguće pronaći one koji "šaraju" latinično ili ćirilično pismo na znakovima, ovisno u kojem se dijelu Bosne i Hercegovine nalaze.

- Teško je to definirati, i pitanje kazne. To zakonsko rješenje u ovom trenutku teško da će proći – stava je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

 
index Instagram400x230 youtube