Održana manifestacija „Ljubuški grade, tebi u čast“ na Božjaku

Druga po redu manifestacija „Ljubuški grade tebi u čast“ ove se godine „pretvorila“ u spektakl, bio je to pravi festival tradicijskih pjesama, prije svega bećarca.

Na kupalištu Božjak, u restoranu „Kod Đone“ pjevalo se „sve u četiri,“ orili su se bećarci od broćanskih, pa studenačkih sve do dubravskih.

Prije nastupa bećarskih skupina program su otvorili „Ante i Ljilja“, glazbeni i bračni par iz Studenaca koji svojom pjesmom i svirkom godinama zabavljaju i uveseljavaju slušatelje diljem Hercegovine, ali i južne Hrvatske, a tako je bilo i ove večeri.

Naš kolega Ivan Herceg, voditelj službenog dijela programa, prve je binu pozvao Broćanske bećare. Ovi „momci“ već duži niz godina nastupaju na ovakvim i sličnim manifestacijama, a kako dobro pjevaju nije ni čudo što ih zovu na sve strane. S nekoliko bećaraca i pjesama broćanskoga kraja u prvom su izlasku oduševili sve koji su te večeri došli na Božjak.

Nakon što su Ante i Ljilja s nekoliko pjesama „premostili“ pauzu na binu su izišli „domaći dečki“, Studenački bećari. Na repertoaru su se našlo nekoliko vrsti bećarca, počevši od studenačkog, pa do pjesme „Da je meni dvadeset godina.“ Iako još uvijek mladi, pjevaju li pjevaju.

Slijedeći na redu bili su članovi HKUD-a „Brotnjo“ koji su kao i prethodnici „izmiksali“ nekoliko bećaraca i za bećarac obrađenih pjesama, a i nakon službenog dijela nisu posustajali.

Da ne bi prošlo bez gange pobrinula se pjevačka skupina KD „Sveti Ante“ s Humca koji su došli „kao putnici namjernici“, ali su pjesmom za stolom „isprovocirali“ voditelje da ih pozovu na binu. I nisu pogriješili, orila se ženska ganga, bećarac, ali poznata i skoro zaboravljena „lajavica.“

U programu su trebali nastupiti i „Dubravski bećari“ iz župe Aladinići, ali su bili spriječeni. Međutim, dubravski se bećarac „orio“ za stolom skoro cijelu večer. Naime, jedna grupa mlađih momaka iz Prenja i Aladinića pokazala je da će se „Dubravama ravnim“ razlijegati pjesma momaka i ubuduće.

Uz Antu i Ljilju zapaženu solo izvedbu imao je Damir Vasilj – Šule iz HKUD-a Brotnjo otpjevavši nekoliko poznatih hitova, a nakon službenog dijela bilo je osim bećarca i gange, a u jednom se trenutku začula i klapska pjesma.

„Ljubuški grade, tebi u čast“ je manifestacija koja se organizira u sklopu Ljubuškog kulturnog ljeta, a organizator je Đono Šoše, vlasnik restorana „Kod Đone“ koji je kao i cijelo osoblje bio na visokoj razini, od prijema, susretljivosti i usluge, te do hrabrosti da se upusti u ovakvo što.

Čestitke i „kapa dolje“!!!

Više na linku http://www.radioljubuski.ba

 
index Instagram400x230 youtube