Svetište sv. Ante na Humcu u novom ruhu

Poznato svetište sv. Ante na Humcu uskoro bi vjernike trebalo dočekati u novom, obnovljenom ruhu.

Osim gradnje vanjskog oltara, postavljaju se i tri zvona na novu crkvu na Humcu. Radovi traju već neko vrijeme, a ovih su dana intenzivirani.  

„Još nam ostaje malo vremena do početka Devetnice, htjeli bi to privesti kraju. Jedan od projekata je postavljanje zvona na novoj crkvi koja dosad nije imala svoja zvona“, kaže humački gvardijan fra Dario Dodig.

On dodaje kako će to značiti da će sada na Humcu Gospodina zvonjavom slaviti čak šest zvona – tri s nove crkve i tri sa stare.

Nova zvona izlijevana su u Italiji, a prije nekoliko dana stigla su na Humac. Plan je da se do početka Devetnica ova zvona postave na zvonik nove crkve.

„Ako Bog dadne, šest zvona će zajedno svečano slaviti Gospodina i davati jedan poseban ton ovome našem svetištu“, rekao je fra Dario.  

Pored postavljanja zvona, radi se intenzivno i na gradnji vanjskog oltara na Humcu.

Nakon desetljeća, mi smo se usudili i napravili jedan projekt izrade vanjskog oltara kako bi imali pristojne uvjete za slavlje, ne samo Devetnice i blagdana sv. Ante, nego i drugih slavlja koja se tijekom godine održavaju ovdje“, rekao je fra Dario.

Uskoro stižu i četverokrilna vrata za novu crkvu. Izradio ih je umjetnik Ilija Skočibušić.

„Ovime polagano privodimo kraju uređenje nove crkve kojoj dajemo jedan umjetnički ton kako bi ljudi mogli moliti i dobiti inspiraciju, da preko tih umjetničkih djela Bog progovara“, kaže fra Dario.

 
index Instagram400x230 youtube