Ljubuški je pozitivna priča iz Hercegovine

Ljubuški je jedna od četiri grada/općine koje čine ŽZH i izuzetno pozitivan primjer da su moguće promjene na lokalnoj razini koje olakšavaju svakodnevnicu građana.

Iz Ljubuškog zadnjih mjeseci dolaze vijesti o stranim investicijama, a mladi gradonačelnik kroz mnoge odluke olakšava život građanima u okolnostima pandemije, piše balkans.aljazeera.net.

“Potporom koju su iskazali građani Ljubuškog HDZ-u BiH i meni kao kandidatu za gradonačelnika, dobili smo priliku ostvariti sve ciljeve koje smo predstavili u našem programu, kojem su okosnica gospodarske i demografske mjere. I pored toga što je godina iza nas bila teška i puna izazova zbog pandemije korona virusa, što smo s velikom neizvjesnošću ušli u ovu godinu, za kratko vrijeme smo povukli nekoliko značajnih poteza s ciljem realizacije naših ciljeva demografske obnove i gospodarskog oporavka”, izjavio je Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog.

Privlačenje stranih investicija

Odlukom Gradskog vijeća početkom godine smanjili su za 50 posto cijene Gradskog vrtića koji je sad najjeftiniji u Hercegovini. Također, iz proračuna su izdvojili 80.000 KM za sufinanciranje privatnih vrtića jer Gradski vrtić nema dovoljno kapaciteta.

“Svim učenicima, kako osnovcima, tako i srednjoškolcima s područja Ljubuškog smo osigurali besplatan prijevoz, u čemu nam pomaže i Županija Zapadnohercegovačka. Za tu namjenu izdvajamo 700.000 KM. Novčane potpore od po 500 KM dobilo je više od 500 naših studenata koji su ispunili kriterije, a tako će biti i za narednu akademsku godinu”, dodaje Markotić.

U jednoglasno izglasanom proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu, po prvi put su za namjenu pomoći mladim obiteljima za kupovinu prve nekretnine predviđena sredstva u iznosu od 200.000 KM.

“Težimo gospodarskom razvoju Ljubuškog i otvaranju novih radnih mjesta što smatramo najboljom mjerom demografskog oporavka. Kad je riječ o gospodarskim mjerama, ulaganjem u poslovne zone, olakšicama za gospodarstvenike i odlukom o vraćanju dijela novca gospodarstvenicima koji kupe zemlju u gospodarskim zonama, cilj nam je povećati broj zaposlenih u gradu Ljubuškom”, dodaje Markotić.

U Gradskom vijeću su svjesni da pored dobrog geografskog položaja, Koridora Vc i blizine granice sa Europskom unijom investitorima moraju ponuditi više od drugih da bi ih privukli.

“Nedavno je Gradsko vijeće usvojilo izmjene i dopune Odluke o pružanju financijske potpore investitorima na neizgrađenom građevnom zemljištu u gospodarskim zonama Zvirići i Mostarska Vrata pa sad Grad Ljubuški investitorima koji se odluče ulagati u Ljubuški pružiti financijsku potporu do čak 90 posto uloženog novca u kupovinu zemljišta. Ove mjera je naišla na plodno tlo kod velikih tvrtki iz inozemstva – ranije smo potpisali ugovore s Mesnom industrijom ‘Braća Pivac’ iz Hrvatske, koja je počela s izgradnjom objekta, te s njemačkom tvrtkom Simtech što će donijeti više desetaka novih radnih mjesta, a tu su i brojne druge tvrtke zainteresirane za ulaganja  u Ljubuški”, pojašnjava Markotić i dodaje da Ljubuški kao jedinica lokalne samouprave treba uspostaviti preduvjete da postane poželjno mjesto za ulaganje, privući investitore u poslovne zone, a dosadašnji rezultati pokazuju da idemo u pravom smjeru.

Poljoprivreda i turizam Ljubuškog se temelji na prirodnim resursima i bogatoj i raznovrsnoj kulturnoj baštini.

“Ulažemo i u razvoj poljoprivrede i turizma, što su nam najvažnije gospodarske grane. Obnavljamo kulturno-povijesnu baštinu, privlačimo turiste, potičemo razvoj poljoprivrede, Plantažu smo vratili u ruke poljoprivrednika, jačamo poljoprivrednu infrastrukturu, radimo na poboljšanju prometne infrastrukture…, a potporu u realizaciji naših projekata imamo od Županije Zapadnohercegovačke, viših razina vlasti, kao i od Republike Hrvatske”, zaključuje gradonačelnik Markotić.

Ljubuški Outdoor Festival

Javno poduzeće Parkovi Ljubuški u saradnji sa udurugama Biciklistički Klub Ljubuški, Paragliding Klub Ljubuški, Hrvatski Atletski Klub Ljubuški, GSS stanica Ljubuški i Foto Klub Fokus su organizatori prve manifestacije Ljubuški Outdoor Festival uz potporu Grada Ljubuškog i Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

“Ljubuški Outdoor Festival u cjelini čini skup sportsko-rekreativnih aktivnosti kojima se želi povezati i revitalizirati razasuta kulturno-povijesna i prirodna baština duž natjecateljskih ruta. Paragliding natjecanje, trkačke, biciklističke i trail staze povezuje rijeka Trebižat koja pored svog hidrološkog potencijala baštini i dva prirodna bisera: vodopade Kravicu i Koćušu. Ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu Herceg Stjepana Kosače koje predstavljaju posebno bogatstvo ovog festivala. Nizom predavanja cilj je bio promovirati sportski i zdrav način života u prirodnom okruženju. Također, sva udruženja koja se bave sportsko-rekreativnim aktivnostima na otvorenom, u vidu outdoor sajma, su imali priliku prezentirati svoje aktivnosti za vrijeme trajanja festivala kod vodopada Kravice”, izjavio je Ante Ilić, turistički radnik JP Parkovi Ljubuški.

Aktivni odmor, odnosno avanturistički turizam je najbolji odgovor na izazove pandemije koji su ugrozili turizam i prekinuli tradiciju održavanja mnogih manifestacija.

“Stvaranje brenda outdoor destinacije jedan je od glavnih ciljeva jedne ovakve manifestacije kojom organizatori žele Ljubuški prikazati kao destinaciju koja svim posjetiteljima pruža raznolike sadržaje koji se tiču aktivnog/outdoor turizma. Trčanje, biciklizam i paragliding su sportovi koji su činili natjecateljski dio festivala. Planinarenje, kanu safari, speleologija, umjetna stijena, foto radionica i streličarstvo su neki od dodatnih sadržaja koji su bili dostupni posjetiteljima festivala”, pojašnjava Ilić.

Nakon održanog prvog Ljubuški Outdoor Festival organizatori su dobili mnoštvo pozitivnih dojmova i pohvala koje se ponajviše odnose na zadovoljstvo svih sudionika i posjetitelja festivala natjecateljskiim rutama, odličnu organizaciju, te jako puno dodatnih sadržaja za sve uzraste i zaljubljenike u outdoor aktivnosti.



 
index Instagram400x230 youtube