19. svibnja 1991. održan referendum za samostalnu Hrvatsku – 94,17 % Hrvata glasovalo ‘ZA’

Na referendumu je zabilježena rekordna izlaznost od 83,56% hrvatskih glasača, a od njih čak 94,17% zaokružilo je “ZA”!

Ovako visok postotak izjašnjavanja o samostalnosti koji gotovo da nije i nikada neće imati nijedna država na svijetu posljedica je ne samo plebiscitarne volje Hrvata za svojom državom, već i niza okolnosti: prijeteće velikosrpske agresije, pokolja i masakra hrvatskih policajaca u Borovu Selu, bojkota dijela srpskog stanovništva i pitanja koje je ostavljalo potencijalnu mogućnost udruživanja u konfederaciju.

Ipak, na ponos Hrvatima ostaje izražena odlučnost u najtežem trenutku povijesti kada su se našli pred genocidom velikosrba: gotovo svi pripadnici hrvatskog naroda glasovali za samostalnost svoje države! Samo nešto više od 1% građana bilo je PROTIV samostalnosti Hrvatske.

Na današnji dan 19. svibnja 1991. održan je povijesno značajan referendum o hrvatskoj samostalnosti. Odluku o raspisu referenduma donio je predsjednik Franjo Tuđman. Građani su odgovarali sa “ZA” i “PROTIV” na dva postavljena pitanja. Prvo pitanje bilo je “Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?”.

Drugo pitanje bilo je “Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?” Na referendum je izašlo 83,56% hrvatskih glasača, a čak 94,17% zaokružilo je “ZA” na prvom pitanju. Za drugo pitanje tj. za ostanak u Jugoslaviji glasovalo je samo 1,2% glasača.

Sukladno rezultatima referenduma Sabor RH mogao je 25. lipnja 1991. donijeti Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Izvršenje tih odluka odgođeno je zbog pritiska međunarodne zajednice sve do 8. listopada. Tada je konačno, jedan dan nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu, prekinuta svaka državno-pravna sveza s Jugoslavijom, te je Hrvatska na temelju referendumske odluke hrvatskog naroda proglasila samostalnost. Time je raskinula sve državne sveze sa jednom od najvećih tamnica naroda svijeta: drugom Titovom Jugoslavijom.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 19 Svi 2022 11:13
 
index Instagram400x230 youtube