Dogodilo se na današnji dan, 8. veljače... [ Elizabeta II okrunjena za kraljicu]

Normani protjerani iz dalmatinskih gradova, Elizabeta II okrunjena za kraljicu, dogodio se Orangeburški masakr.

Mletački dužd Domenico Selvo 1075. godine protjerao je Normane iz dalmatinskih gradova koji su mu se svečano obvezali da nikada više neće dovoditi niti Normane niti druge strance u Dalmaciju čime su potvrdili vlast Venecije nad svojim teritorijima.

Na jugu engleske pokrajine Devon na današnji dan 1855. godine snježni pokrivač ujutro je osvanuo prekriven misterioznim tragovima koje su mještani pripisali ni manje ni više nego samom Nečastivom. Glavnu ulogu u tom nikada riješenom slučaju igralo je praznovjerje, ali usprkos sumnji u posjet od strane palog anđela nitko nije uspio objasniti tko je, ili što, ostavilo potkovaste tragove koji su se gotovo pravocrtno uz prekide protezali u duljini od stotinjak milja, a bilo ih je kako po livadama tako i po rubovima prozora i krovovima.

Na današnji dan 1952. Godine nakon smrti oca Georgea VI., Elizabeta II. proglašena je kraljicom Ujedinjenog Kraljestva. Krunidbu je imala tek godinu dana kasnije, a također na današnji dan, ali 1960. godine Elizabeta je izdala objavu kojom se njezina obitelj proziva House of Windsor, a njezini naslijednici od toga dana nose prezime Mountbatten-Windsor.

U Orangeburgu u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini 1968. godine odvila se tragedija poznata pod nazivom Orangeburški masakr. Radilo se o masovnom linčovanju crnih studenata sa sveučilišta Južne Karoline koji su pred gradskom dvoranom za kuglanje prosvjedovali protiv rasne segregacije. Iako su zbog ubojstva tri i teško ozlijeđivanje 31 osobe po prvi put na sudu završili policajci, njih devetorica, svi su usprkos svjedocima koji su vidjeli kada su bez provoda pucali u masu studenata, oslobođeni.

Fotograf Rick Smolan je na današnji dan 1996. godine održao projekt '24 Hours in Cyberspace' koji od tada prati laskava titula najvećeg jednodnevnog on-line eventa. Projekt je bio zamišljen kao virtualno okupljanje najpoznatijih i najboljih svjetskih fotografa, urednika, programera i interaktivnih dizajnera kako bi stvorili digitaliziranu on-line vremensku kapsulu onovremenog života.

Među poznate osobe rođene na današnji dan ubrajaju se francuski književnik Jules Verne, ruski kemičar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, hrvatski književnici Josip i Ivan Kozarac, te američki glumci James Dean i Nick Nolte.

 
index Instagram400x230 youtube