Dogodilo se na današnji dan, 21. listopada... [Edison testirao prvu žarulju]

Magellan uplovio u prolaz koji je dobio njegovo ime, Francuskinje glasale po prvi puta, otvoren muzej Guggenheim u New Yorku, rođen Alfred Nobel, Edison testirao prvu žarulju...

Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan uplovio je 1520. na današnji dan u prolaz koji je kasnije dobio njegovo ime. Mageljanov prolaz nalazi se na krajnjem jugu Južne Amerike, dug je oko 580 km i odvaja južnoameričko kopno od otoka Ognjene zemlje i drugih nebrojenih manjih otočića. Riječ je o najvećem i najvažnijem prirodnom prolazu između Atlantskog i Tihog oceana.

Na današnji dan rođen je izumitelj dinamita Alfred Nobel. Rođen je u Švedskoj, a otac mu je također bio izumitelj, primjerice izumio je šperploču. Alfredov mlađi brat stradao je kad su Nobelovi eksperimentirali s eksplozivima. Alfred je govorio šest jezika: švedski, njemački, ruski, francuski, talijanski i engleski. Bio je zaljubljen u svoju tajnicu groficu Berthu Kinsky, no ona se udala za baruna von Suttnera i postala Bertha von Suttner. Ostala je u nekoj vrsti veze s Nobelom do kraja njegovog života. Bila je pacifistica i smatra se da je ona uvelike zaslužna što je među Nobelove nagrade uvrštena i ona za mir. Sama je postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, i to 9 godina nakon Alfredove smrti.

Thomas Alva Edison usavršio je na današnji dan 1879. žarne niti od ugljena i uvođenje vakuuma unutar žarulje što je bila prekretnica u razvoju rasvjetnih tijela. Iako su prvu žarulju patentirali Henry Woodward i Matthew Evans iz Toronta, njihov proizvod nije polučio komercijalni uspjeh, a na značenju je dobio tek kada ga je usavršio Edison.

Godine 1945. punoljetne Francuskinje po prvi puta su izašle na parlamentarne izbore, čime je ta zemlja uvela pravo glasa za žene 39 godina nakon Finske - prve europske zemlje koja je ženama dopustila izlazak na izbore.

Muzej Guggenheim otvoren je na današnji dan 1959. godine na Petoj aveniji u New Yorku, koji posjeduje zbirku od preko 2.500 djela suvremenih slikara i kipara, uključujući najveću zbirku djela Vasilija Kandinskog. Muzej je poznat i po svom jedinstvenom izgledu - cilindričnu spiralnu, armiranobetonsku građevinu projektirao je Frank Lloyd Wright. Arhitekt je spojio složeno prirodno obličje Grand Canyona s urođeničkom arhitekturom Navajo indijanaca, a organizaciju zavojitih stubišta slijedi spiralno kretanje prema gore.

Ostali događaji:

1600 – Početak Tokugawa šogunata

1918 – Započela velika epidemija gripe

1940 – Objavljen roman Kome zvono zvoni

1944 – Prvi kamikaze napad u Drugom svjetskom ratu

1945 – Vjenčanje Juana i Eve Peron

1959 – Otvoren Guggenheimov muzej u New Yorku

1959 – Werner von Braun dodijeljen NASA-i

1969 – Willy Brandt postao njemački kancelar

Na današnji dan 1790. rodio se francuski književnik Alphonse de Lamartine, najpoznatiji po autobiografskoj poemi "Jezero", koja retrospektivno opisuje ljubav jednog para gledana kroz oči propalog čovjeka i predstavlja ogledni primjer poezije romantizma. Godine 1833. rođen je Alfred Bernhard Nobel, švedski kemičar, pronalazač, filantrop, mirotvorac, kozmopolit i industrijalac. Na dan njegove smrti u Stockholmu se svake godine dodjeljuje Nobelova nagrada koja je pokrenuta jer je sam Nobel bio šokiran načinom na koji je svijet upotrebljavao njegov izum - dinamit. Ovi velikani dijele rođendan s ocem jazza, genijalnim trubačem Dizzyjem Gillespijem, jednom od najpoznatijih SF autorica Ursulom LeGuin i kultnom princezom Leiom iz Star Warsa, Carrie Fisher

 
index Instagram400x230 youtube