25. listopada obilježavamo spomendan kraljice Katarine Kosače-Kotromanić

Na današnji dan 25. listopada obilježavamo spomendan kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, blaženice franjevačkog reda i među posljednjim kraljicama srednjovjekovne hrvatske katoličke kraljevine Bosne.

Kraljica Katarina, kći hercega (vojvode) Stjepana Kosače i žena bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića. Zapamćena po dobroti prema svojim podanicima kao dobra i pažljiva, te kruni i Crkvi odana kraljica.

Kao supruga vladara i kraljica darivala je mnoge katoličke samostane i crkve, tako je kraljevski plašt kralja Stjepana Tomaša darovala samostanu Zaostrog, koji prema tradiciji biva prerađen u misnicu i dan danas biva sačuvan. Pred Osmanlijama ponijela je kraljevska znamenja Bosne.

U oporuci je ostavila svoje zemlje (Bosnu i Hercegovinu/Hum) svojoj djeci ako se iz zatočeništva oslobode i vrate u katoličku vjeru (djeca su nasilno oteta od osmanlijskog okupatora), ukoliko se to ne dogodi ostavila je Papi i Svetoj Stolici u nasljedstvo svoje zemlje koja može njom upravljati po svojoj mudrosti.

Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu ”pro natione Sclavonorum” ostavila je kraljica osobne stvari iz svoje kapelice.

Kraljica Katarina preminula je 25. listopada 1478. godine Božje u Rimu.

Od 16.st. franjevački spisi spominju kraljicu Katarinu među svetim osobama Trećeg reda.

U čast njezinu i tužnu sudbinu Hrvatice Kraljeve Sutjeske i danas se pokrivaju crnim rupcima.

 
index Instagram400x230 youtube