Premijer Vlade ŽZH: Naši građani su odgovorni, jednom ćemo biti ponosni na to

Predsjednik vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić govorio je za portal Bild.ba o situaciji u toj županiji nakon pojave koronavirusa.

Kazao je kako je dogovor o raspodjeli novca MMF-a prihvatljiv jer se može govoriti o vraćanju duga iz “zajedničke vreće”.

Kako biste ocijenili epidemiološku sliku u ŽZH? Jeste li se vi testirali na covid-19 ili netko od članova Vlade?

Svakodnevno informiramo javnost o epidemiološkom stanju u našoj županiji, bilo na konferencijama za tisak ili objavama na službenoj stranici Županijskog stožera Civilne zaštite. Ono što je važno, tako uporno ponavljaju epidemiolozi, zarazu treba “razvući”, što znači poduzeti mjere kako ne bi došlo do nagle ekspanzije virusne zaraze. Naglo širenje valja zaustaviti jer je izravno vezano s kapacitetima zdravstvenoga sustava. Samo tako svi oboljeli mogu imati valjanu medicinsku skrb. Za sada, možemo reći da u tome uspijevamo. Važno je znati da su sve mjere zaštite, sva ograničavanja kretanja i zabrane nekih djelatnosti, podređene tom cilju.

Nisam se testirao, nisam imao simptope. Jedan član moje obitelji je testiran, test je bio negativan. Bez obzira što nema simptoma, svi kod kuće se pridržavamo svih propisanih mjera i život organiziramo tako da nema nepotrebnih izlazaka i maksimalno se pridržavamo mjera.

Poštuju li se propisane mjere koje je donio Stožer?

Izvješća Zavoda za javno zdravsto kao i policijska izvješća, govore nam da je visok stupanj svijesti naših građana i da su prekršitelji propisanih mjera doslovno izuzetci. Ovo je vrijeme kad mjerimo odgovornost, svijest, empatiju… Sa zadovoljstvom mogu reći da su naši građani kao odgovorni pojedinci uključeni, bilo pasivnim ili aktivnim sudjelovanjem u zaustavljanju pandemije. Jednoga dana ćemo s ponosom govoriti o tome.

Kakvo je stanje u županijskom proračunu, kada će doći do rebalansa?

Već imamo značajan pad prihoda u proračunu. To je bilo očekivano. Sigurno da će doći do ozbiljnijih preraspodjela planiranih rashoda. To je nužno i već radim na tome.

Najavljen je razgovor s gospodarstvenicima (najavio Čović na tiskovnoj Stožera), hoće li doći do sastanka i što se planira poduzeti za oporavak gospodarstva i pomoć gospodarskim subjektima?

Danas imamo sastanak s predstavnicima naših poduzetnika. Na sastanak smo pozvali odgovorne ljude s viših razina kako bismo čuli iz prve ruke kakve se mjere pripremaju na razini Federacije i BiH jer smo ovisni o tim mjerama i svaki naš potez u županiji mora biti sagledan kroz prizmu mjera koje će se donositi na višim razinama. S druge strane, želimo čuti mišljenje onih na koje se naše mjere odnose, kakvi su prijedlozi poduzetnika, napose onih koji su izravno pogođeni zaštitnim epidemiološkim mjerama.

Je li se riješila odluka federalnog Kriznog stožera o preuzimanju bh. državljana s granica i provođenju u karantene o čemu je Stožer ŽZH nedavno govorio?

Ponekad se donesu mjere koje nisu sagledane sa svih strana. To je razumljivo, nema uvijek vremena za velike rasprave a situacija prisiljava na brzinu pri donošenju novih mjera. Imali smo prigovor na neke od zapovijedi federalnog Kriznog stožera. Tek u fazi primjene tih mjera možemo vidjeti nedostatke i pokušavamo kroz dobronamjernu suradnju izbjegavati probleme. Mislim da su naše primjedbe dobronamjerno prihvaćene. Ovo je problem koji se ne može adresirati samo jednima, svi smo pogođeni i svi moramo sudjelovati. Mjere koje se odnose na postupanje s našim građanima koji ulaze u zemlju iz drugih država, bile su predmet naših prigovora. Moramo naći rješenja koja će zadovoljiti zahtjeve epidemiološke struke koji se odnose na suzbijanje epidemije, s jedne strane, te maksimalno očuvanje dostojanstva i ljudskih prava s druge strane.

Najavili ste preraspodjelu u proračunu u smislu jačanja socijalne dimenzije u Županiji i pomoći onim najugroženijim. Postoje li neki konkretni planovi za to, na koji način ćete pomoći socijalno najugroženijim?

Sustav redovite pomoći najugroženijem stanovništvu neće se dovoditi u pitanje, štoviše, mjere socijalne zaštite ćemo pojačati jer očekujemo porast broja potrebitih koji će biti posljedica krize u gospodarstvu. Vrlo brzo ćemo tražiti sazivanje sjednice Skupštine ŽZH na kojoj će Vlada predložiti konkretne mjere u formi zakona.

Kada možemo očekivati početak ublažavanja restriktivnih mjera?

Trajanje i težina gospodarske krize, uključujući i socijalne posljedice te krize, ovisit će o rezultatima borbe s pandemijom koja je krizu izazvala.

Koliko će novca od kredita MMF-a pripasti ŽZH i hoće li županije vraćati te kredite?

Neizravno, županije vraćaju sve međunarodne financijske obveze. Prije raspodjele neizravnih prihoda po županijama, podmiruju se međunarodne obveze. Tu također dolazimo do pitanja plasmana tih sredstava po jednom kriteriju, a povrata duga po drugom. Tek sad, s obzirom na dogovorenu raspodjelu sredstava najnovijeg zaduženja, može se govoriti o vraćanju duga iz “zajedničke vreće” kao opravdanom načinu, prihvatljivom kriteriju.

 
index Instagram400x230 youtube