Bradara preuzela dužnost predsjednice FBiH od Čavare

U Uredu Predsjednika Federacije BiH u Sarajevu upriličena je primopredaja dužnosti Predsjednika Federacije BiH između Marinka Čavare i Lidije Bradara, dosadašnjeg i novoizabrane predsjednice Federacije BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Očekuje se kako će prvi potezi nove predsjednice FBiH, nakon konsultacija s parlamentarnim političkim strankama biti donošenje odluke o imenovanju Nermina Nikšića, lidera SDP BiH za predsjednika Vlade Federacije BiH. On je kandidat osam bošnjačkih stranaka za tu dužnost koje su potpisale koalicijski sporazum s HDZ BiH.

Nova parlamentarna većina koju čine “Osmorka” i HDZ BiH ima 58, od ukupno 98 zastupnika u Zastupničkom domu federalnog parlamenta, te većinu u Domu naroda.

Za imenovanje premijera FBiH, kojeg potom trebaju potvrditi oba doma Parlamenta FBiH potrebna je i suglasnosti potpredsjednika FBiH. Međutim, jedan od dvojice dopredsjednika FBiH Refik Lendo (SDA) u nekoliko je navrata izjavio kako neće dati suglasnost za Nikšićevo imenovanje, ako u vlasti ne bude SDA.

Iz Američkog veleposlanstva u BiH jučer su priopćili kako očekuju da nova parlamentarna većina čim prije formira izvršnu vlast u FBiH, a oni koji to budu sprječavali bit će odgovorni ako se to ne dogodi.

Prema izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona nova Vlada Federacije BiH treba biti izabrana u roku od 30 dana.

 
index Instagram400x230 youtube