Pogledajte podatke koji pokazuju kako je ŽZH na samom vrhu prema razvijenosti

Županija Zapadnohercegovačka je na drugom mjestu po razvijenosti, odmah iza Sarajevske županije, podatci su ovo Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Županija Sarajevska, svoj razvoj može zahvaliti primarno činjenici da je Sarajevo glavni grad BiH i FBiH, u kojem su smještene institucije vlasti od općinskih preko gradskih, kantonalnih do federalnih i državnih, brojna međunarodna predstavništva i organizacije, te nepravednom zakonu o pripadnosti javnih prihoda prema kojem Sarajevo ima koeficijent 2 u raspodijeli prihoda od neizravnih poreza, činjenica je i to da ŽZH ima deset puta veći izvoz po glavi stanovnika od sarajevske županije, a iz te perspektive ŽZH slovi za gospodarski najrazvijeniju županiju u FBiH.

Donosimo ključne podatke koji pokazuju kako je Županija Zapadnohercegovačka na samom vrhu razvijenosti

Uz pozitivan gospodarski rast i razvoj ŽZH je prepoznata i po mnogobrojnim infrastrukturnim projektima.

U prvom redu ističu se obnovljene škole, u suradnji sa lokalnim zajednicama, općinama i gradovima s područja ŽZH.

Neizostavan dio je i ulaganje u obnovu već asfaltiranih cesta kao i novih asfaltiranih površina.

Ulaganja u šport i športske kolektive s područja županije koji su prepoznati u cijeloj BiH kao i u europi dio je onoga u što ŽZH usmjerava svoja ulaganja.

Ulaganje u obrazovanje i pomoć učenicima prepoznat je dio ulaganja aktualnog saziva Vlade ŽZH.

Tako je za 2022. godinu na 129. sjednici Vlada donijela odluku o izdvajanju sredstava u iznosu od 116.401,00 KM koja su se usmjerila za nabavu radnih materijala za učenike 1. razreda te nedostajućih udžbenika za učenike od 2. do 9. razreda osnovne škole na području Županije, navodi vrisak.info.

U tekućoj godini Vlada ŽZH sufinancirala je i prijevoz učenika u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 KM, što je značajna olakšica roditeljima jer djeca na području cijele Županije imaju besplatan prijevoz.

Demografske mjere u ŽZH

Povećana su prava ženama-majkama u ŽZH.

Trajanje isplate novčane potpore ženama-majkama koji nisu u radnom odnosu produžen sa šest na dvanaest mjeseci, iznos naknade podignut je sa 250 na 350 KM mjesečno.

Dodatak za treće i svako sljedeće dijete u obitelji

Ova mjera je doživjela najpozitivniji odjek u javnosti jer je ŽZH prva županija u BiH koja je odlučila donijeti zakon kojim će se, roditeljima za treće i svako sljedeće dijete, isplaćivati naknada u iznosu od 500 KM mjesečno.

Kako je već ranije najavljeno prve isplate kreću od 1. listopada 2022. godine.

Izdvajanja za branitelje ŽZH

Vlada ŽZH je na jednoj od svojih sjednica usvojila zakon o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji kojim se mijenja dobna granica za ostvarenje tog prava. Prema procjeni Ministarstva branitelja iz Domovinskog rata, za financiranje novčane egzistencijalne naknade razvojačenih branitelja bilo je potrebno 200.000KM. Navedeni iznos osiguran je rebalansom proračuna ŽZH za 2022. godinu.

Također, jedna od novina je to što pravo na egzistencijalnu naknadu mogu nasljeđivati bračni partneri nakon smrti supružnika što do sada nije bio slučaj. Visina naknade ostaje ista kao i prije: 5 KM po mjesecu provedenom u HVO-u, što znači da će maksimalna mjesečna egzistencijalna naknada iznositi 275 KM, a prema podatcima ministarstva hrvatskih branitelja pravo na tu naknadu sada ima 150 osoba.

Također ministarstvo branitelja brine i o obiteljima umrlih branitelja u vidu pomoći školovanja djece kojima je financijska pomoć potrebna.

Poticaj za razvoj poljoprivrede i stočarstva u ŽZH

Iz proračuna ŽŽH u 2022. godine isplaćena je novčana potpora za animalnu proizvodnju u visini od 685.595,29 konvertibilnih maraka.

Za uzgoj muznih krava isplaćeno je 145.200KM, dok je iznos novčane potpore za držanje pčelinjih društava isplaćen u visini od 142.856 KM.

Uz navedeno iz županijskog proračuna je isplaćeno i 96.283,20 KM za uzgoj brojlera, jednodnevnih pilića i uzgoj koka nesilica za proizvodnju konzumnih jaja.

Novčana potpora za proizvodnju svježeg ovčjeg i kozjeg mlijeka iznosi 63.020,88 KM, dok je za uzgoj rasplodnih krmača izdvojeno 8.800.

Za nabavku mehanizacije poljoprivrednicima na području Županije Zapadnohercegovačke je isplaćeno 135.368,41 KM, a za proizvodnju u plastenicima i staklenicima 43.066,80 KM.

Uz navedeno iz županijskog proračuna je danas isplaćena i 51.000 Km poticaja koji se između ostaloga odnose na sufinanciranje proizvodnje povrća u zaštićenom prostoru, financijsku pomoć za poljoprivrednu proizvodnju.

Vlada ŽZH isplatila je i poticaj za držanje pčelinjih društva u iznosu od 119.928 KM.

Iz proračuna isplaćeno je 481.458 KM novčane potpore za proizvodnju povrća u svježem stanju i 28.396,71 KM novčane potpore za proizvodnju u plastenicima i staklenicima. Riječ je o ukupno 509.854,71 KM,

Tekući prijenosi za poljoprivredu i ruralni razvitak u 2022. podignuti su sa 1.700 000,00 KM na 2.000 000,00 KM, što govori o jednom rastućem trendu ulaganja u poljoprivrednu djelatnost i stočarstvo u ŽZH.

Projekti i socijalna davanja

Uz sve ovo navedeno važno je istaknuti i veliki broj socijalnih davanja ugroženoj populaciji u vidu jednokratnih novčanih naknada, kao i potpora projektima mjesnih zajednica, nevladinih organizacija i kulturno-umjetničkih društava.

 
index Instagram400x230 youtube