Zovko pitala Europsku komisiju o sredstvima za ZHŽ

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) u Europskom parlamentu Željana Zovko uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji u vezi s financijskom potporom iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da je u ime Europskog parlamenta pregovarala na najnovijem Instrumentu pretpristupne pomoći (IPA III), Zovko je upitala Europsku komisiju koliki postotak sredstava je iz ovog instrumenta dodijeljen Bosni i Hercegovini kako bi se podržali projekti u županiji Središnja Bosna i Zapadnohercegovačkoj županiji te o kojim se projektima i iznosima radi.

Povjerenik Várhelyi odgovorio je da Europska komisija pruža sredstva iz instrumenta IPA III Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji u svrhu potpore sektorskim reformama na temelju državnih strategija, te da nisu određeni posebni iznosi sredstava za projekte u samo jednoj županiji. Dodao je također da se tamo gdje se nadležnosti dijele između različitih razina vlasti u zemlji, strategije i projekti provode u suradnji svih nadležnih tijela, uključujući i na razini entiteta i županija i da je praćenje svih projekata EU-a moguće kroz bazu podataka u svakoj županiji.

Komisija je kao primjer korištenja europskih sredstava u ZHŽ navela rekonstrukciju zgrade suda u Ljubuškom, kao i podupiranje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća u obje županije u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj te podupiranje turističkih aktivnosti kroz projekte EU4Business i Via Dinarica.

U službenom odgovoru još stoji da su obje županije bile korisnici programa IPA-e za prekograničnu suradnju (CBC), u okviru kojeg je Europska unija podupirala kvalitetu zdravstvene skrbi, turističke aktivnosti i konkurentnost mikro, malih i srednjih poduzeća.

 
index Instagram400x230 youtube