Obilježavanje 28. obljetnice osnutka PPN ”Ludvig Pavlović”

U subotu, 6. lipnja na Trgu hrvatske slobode održat će se obilježavanje 28. obljetnice osnutka Postrojbe za posebne namjene ”Ludvig Pavlović”.

Odavanje počasti i polaganje vijenaca upriličit će se u 11:00 sati u Čapljini.

Tako će se na navedenoj lokaciji odati počast svim umrlim i poginulim pripadnicima PPN ”Ludvig Pavlović” kao i svim ostalim hrvatskim braniteljima.

PPN Ludvig Pavlović

Postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlović bila je postrojba u sastavu Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Sjedište bojne bilo je u Čapljini, u vojarni Božan Šimović, a poslije je ušla u sastav 2. gardijske brigade HVO-a. Nosila je ime hrvatskog viteza iz Bugojanske skupine, Ludviga Pavlovića.

Posebna postrojba 60. desantno-gardijska bojna koja sada nosi ime Postrojba za posebne namjenu je kažu svi stručnjaci: "stvarno posebna u svakom smislu." U postrojbi Ludvig Pavlović struktura je bila 99 % Hrvata, 99 % Hercegovaca. Postrojba je hitajući s Južnog bojišta pošla braniti svoje rođene pragove, izašla iz pukovnije Kralj Tomislav i stavila se na raspolaganje HVO-u.

Poslije rata, Postrojba za posebne namjene Ludvig Pavlović se nalazila u sklopu 2. gardijske brigade HVO-a. Preustrojem vojske u BiH, 2005. godine Vojska Federacije Bosne i Hercegovine (u kojoj je HVO bio hrvatska komponenta) je zajedno s Vojskom Republike Srpske preustrojena u Oružane snage BiH.

 
index Instagram400x230 youtube