Feniks 72: Pola stoljeća od upada Bugojanske skupine u Jugoslaviju

Danas se navršava 50 godina od upada 19. pripadnika Bugojanske skupine, u akciji „Feniks 72“ u tadašnju Jugoslaviju, koju su činili domoljubi organizirani u Hrvatskom revolucionarnom bratstvu, a čiji je cilj bio oslobođenje Hrvatske od Jugoslavije.

Skupina se ubacila preko Dravograda (Slovenija) u Jugoslaviju, 20.lipnja, s ciljem da stigne na Tromeđu tj. na planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 25. lipnja 1972. dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s milicijom, a potom s JNA i Teritorijalnom obranom.

Jugoslavenske snage činilo je oko 30.000 pripadnika SUP-a (milicije), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu. To im je naposljetku i uspjelo, uz pomoć doušnika i UDBE tek 24. srpnja. Tadašnja milicija te JNA i Teritorijalna obrana su ubile ili streljale njih 18, dok je jedino najmlađi od njih Ludvig Pavlović osuđen na 20 godina zatvora, ali on je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu. Upad Bugojanske skupine uzdrmao je stranačke (“partijske”), vojne i policijske (“milicijske”) krugove, što je priznao i sam Tito rekavši: “…dobro smo dobili po glavi…”.

Skupinu su činili:

 1. Ambroz Andrić
 2. Adolf Andrić
 3. Pavao Vegar
 4. Ilija Glavaš
 5. Đuro Horvat
 6. Vejsil Keškić
 7. Viktor Kancijanić (Kocijančić)
 8. Petar Bakula (revolucionar)
 9. Ludvig Pavlović
 10. Mirko Vlasnović
 11. Ilija Lovrić
 12. Filip Bešlić
 13. Stipe Ljubas
 14. Vlado Miletić
 15. Vinko Knez
 16. Ivan Prlić
 17. Nikola Antunac
 18. Vilim Eršek
 19. Vidak Buntić

U akciji Feniks 72 sudjelovala su i naša dva Brotnjaka, Vidak Buntić i Vlatko Miletić iz Donjeg Velikog Ograđenika.

 
index Instagram400x230 youtube