Spomenik u Mostaru osvijetljen fotografijama poginulih ljubuških branitelja

Trideseta godišnjica smrti Ljubušaka na Krivodolu obilježena je i u Mostaru.

Tako su sinoć ispred Hrvatskog Doma herceg Stjepana Kosače, točnije kod spomenika hrvatskim braniteljima, pripadnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HR HB Mostar položili vijenac i zapalili svijeće u sjećanje na ljubuške branitelje te spomenik osvijetlili fotografijama Nedjeljka Bandura, Žarka Milićevića, Slavka Macana, Ante Tolića i Adisa Mujanovića.

Sama ideja obilježavanja potekla je od Mile Pušića, zapovjednika VI. bojne Hrvatskoga vijeća obrane iz Kruševa i predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HR HB Mostar koji je u dogovoru s gradonačelnikom Ljubuškog Vedranom Markotićerm i predstavnicima udruga proisteklih i z Domovinskog rata dogovorio da se će se sastaviti povijesni tekst za dan obljetnice pogibije pet Ljubušaka na Krivodolu.

Kruševo je bilo dio operativne zone Mostar i vrlo važan strateški položaj.

Tekst je napisala sudionica Domovinskog rata pjesnikinja Anita Martinac, a za prezentaciju na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače bio je zadužen Darko Mabić.

„Ponosim se što je moj zapovjednik u ratu bio Ljubušak Dragan Tomić iz Radišića i kroz njegovu priču i priču drugih Radišćana bio sam upućen kako je se to dogodilo i koliko je bila značajna obrana Kruševa te koliki je obol dao Ljubuški na ovaj dan. Pet života je Ljubuškog dano za slobodu. Drago mi je da smo se u zajedništvu prisjetili poginulih branitelja jer duša traži spokoj, zahvalu i molitvu za njih, a ako to propustimo, osjetimo grižnju savjesti. Večeras dok sjedimo na Trgu hrvatskih velikana ispred Kosače mogu samo reći pokoj im duši i neka počivaju u miru Božjem“, kazao je sinoć hrvatski branitelj Darko Mabić te pozdravio svoje suborce i prijatelje iz Ljubuškog.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 23 Svi 2022 08:27
 
index Instagram400x230 youtube