PRIJE 28 GODINA TRAGIČNO JE PREMINUO HEROJ: ‘Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja’, rekao je svojim vojnicima uoči Oluje

Legendarni zapovjednik 4. gardijske brigade Andrija Matijaš Pauk poginuo je na današnji dan prije točno 28 godina. 

Pauk je prošao cijeli rat, od vatrenog krštenja na Banovini u ljeto 1991., preko dubrovačkog, šibenskog i zadarskog bojišta, potim niza oslobodilačkih akcija koje su prethodile Oluji, uključujući i samu Oluju, da bi tragično stradao na samom kraju oružanih borbi, tijekom akcije Južni potez u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić-Grad.

Svoje vojno znanje odmah je stavio na raspolaganje Hrvatskoj, a osim samog početka rata, kada je bio na Banovini, čitavu karijeru proveo je u 4. gardijskoj brigadi koja danas nosi njegovo ime. Također, po njemu je nazvana i Časnička škola Hrvatskog vojnog učilišta kao i vojarna Hrvatske vojske u Kninu.
 
Pauk, rođen 1947. u Marini pored Trogira, bio je profesionalni vojnik. Završio je srednju dočasničku školu u Banja Luci, a njegova uža specijanost bili su tenkovi i oklopna borba. Uostalom, od prvih zarobljenih tenkova JNA Pauk je ustrojio oklopnu bojnu kojom je zapovjedao.
 
Bio je više puta ranjavan, no to ga nije spriječavalo da se prvom prilikom opet vrati u stroj.
 
“Geleri su mu bili po cijelom tijelu, no on bi samo stavio zavoje i nastavio dalje. Kad je treći put ranjen, a nije imao namjeru odustati, iako ga više stopalo nije slušalo, zapovjednik general Janko Bobetko izdao je zapovijed da ga se zarobi poput pripadnika neprijateljske vojske. Bio je to jedini način da ga se zaustavi. Pritom nikada nije patio od činova, dok su neki išli za tim da pošto-poto postanu generali, on nikada nije htio čin i zato mu je čin general-bojnika dodijeljen posthumno”, ispričala je svojedobno Paukova udovica s kojom se voljom borio za oslobođenje domovine.
 
Pauk je bio uzor svojim vojnicima, a poznat je i kao veliki motivator. “Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja”, njegove su riječi izrečene uoči Oluje koje se i danas pamte. Obećanje i ispunio: kao načelnik stožera svoje 4. gardijske brigade HV-a sa svojim tenkistima ušao je u Knin.
 
Na žalost, samo dva mjeseca poslije poginuo je u Mrkonjić-Gradu, već kad je za mnoge rat bio završen. No, Paukova djela kojim nas je zadužio pamtit će se još dugo….
Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 09 Listopad 2023 13:15
 
index Instagram400x230 youtube