PU Ljubuški o stanju sigurnosti na području grada u prošloj godini

Stanje sigurnosti na području Ljubuškog u 2023. godini bilo je povoljno, odnosno na zadovoljavajućoj razini. Potvrdila je to PU Ljubuški u informaciji koju je obznanila na 34.sjednici Gradskog vijeća.

U informaciji se navodi da je PU Ljubuški tijekom 2023. godine svoj rad temeljila na planskom provođenju mjera prevencije u cilju održavanja povoljna stanja sigurnosti na području ZHŽ-a te da su se provodile posebne akcije i pojačane aktivnosti po svim linijama rada.

Tako je na području PU Ljubuški u protekloj godini evidentirano 20 prekršaja protiv javnog reda i mira te je izdano 58 prekršajnih naloga.

Kada je riječ o prometnim nezgodama, u 2023. godini evidentirano je njih 207, odnosno 22 više nego u 2022. godini. Lakše ozljede zadobilo je 198 osoba, 5 teže, a 3 osobe su smrtno stradale. Sagledavajući uzroke nastanka prometnih nezgoda s težim posljedicama, vidljivo je da je najčešći uzrok neprilagođena brzina kretanja uvjetima i stanju na cestama te utjecaj alkohola.

U informaciji stoji i to kako su djelatnici PU Ljubuški izvršili kontrolu nad 13920 vozila i vozača. Iz prometa je isključeno 414 vozača, izdan je 5051 prekršajni nalog te je utvrđeno 88 prekršaja za koje su podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka. Također, 468 vozila isključeno je iz prometa zbog isteka registracije.

Na području za koje je nadležna PU Ljubuški zabilježeno je 91 kazneno djelo te su za sva počinjena kaznena djela upućena odgovarajuća izvješća.

Prema planu prevencije u 2023. godini provođene su županijske akcije „Miran vikend“, „Maloljetnik“ i „Prosjak“ koje su dale očekivane rezultate. U izvještajnom radu, osim redovnih poslova kontrole i reguliranja cestovnog prometa na razini MUP-a, provedene su i županijske akcije :„Zima“, „Oprezno u prometu“, „Ljeto 2023.“, „Sigurno do škole“, „Motocikl“ i „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu“.

Dodajmo i to da je u PU trenutno 45 ovlaštenih policijskih službenika koji obavljaju svakodnevne policijske radnje, od kojih 10 službenika radi u Odjelu krim policije. Na raspolaganju je 5 policijskih vozila koja služe za obavljanje svakodnevnih policijskih radnji te 4 civilna vozila koja koriste djelatnici OKP-a PU Ljubuški.

 
index Instagram400x230 youtube