Kako živjeti u Gospinoj školi – Predstavljanje knjiga fra Marinka Šakote

U ponedjeljak, 30. svibnja 2022., u u 19 sati i 30 minuta u dvorani Ivana Pavla II. (Žuta dvorana), bit će predstavljanje triju knjiga međugorskog župnika fra Marinka Šakote.

Fra Marinkove knjige: U školi Kraljice mira, Rad na srcu i Gospa nas uči moliti, mogli bismo s dobrim razlozima nazvati udžbenicima međugorske duhovnosti. Autor je osobno prošao tu školu, živeći Gospine poruke i učeći od onih koji su tu školu prošli prije njega, posebno od pokojnog fra Slavka Barbarića kojega često i citira. Sve je to trajno produbljivao na brojnim seminarima posta i molitve koje je vodio u Kući mira, kao i u katehezama koje je držao hodočasnicima iz cijeloga svijeta, obogaćujući sve to pomnim čitanjem i meditiranjem biblijskih mjesta na koja su se pojedine Gospine poruke odnosile.

Važnu ulogu u rastu i sazrijevanju tekstova odigrali su i razgovori sa sudionicima spomenutih seminara, u kojima je nalazio dragocjene spoznaje o odjeku poruka u životu hodočasnika diljem svijeta. Sve je to dodatno oplemenjeno osobnom molitvom, postom, klanjanjem Oltarskom sakramentu, čašćenjem križa Gospodinova, razmatranjem postaja križnoga puta… Kao plod toga višegodišnjeg iskustva s Međugorjem nastale su ove knjige koje se doista mogu smatrati posebnim i u toj posebnosti vrlo vrijednim.

Knjige sažimaju najvažnije vidove Međugorja kao duhovnog pokreta nastala dolaskom nebeske Majke Marije, koja se u Međugorju predstavila kao Kraljica mira, i njezine pedagogije u školi mira rasprostranjene diljem svijeta. Ovim knjigama produbljuju se neke od  tema, kao što su molitva i post, rad na srcu i odnos prema prirodi.

Svi oni koji u ruke uzmu ove fra Marinkove knjige doživjet će pravu opijenost Gospinom duhovnošću koja je plod njezine škole koje se ne treba bojati, već odvažno u nju stupiti. Knjige su pisane jednostavno i praktično da doista može poslužiti kao udžbenik u toj školi, ali i kao primjerice vrlo prikladno gradivo za duhovne vježbe ili osobno duhovno štivo

”Odavno sam htio napisati ove knjige, no nedostatak vremena zbog zgusnutoga pastoralnog rada u Međugorju nije mi to dopuštao. Pa ipak, zahvalan sam upravo tom radom ispunjenu vremenu, jer su mi se u čestim susretima s hodočasnicima, u predavanjima i katehezama otvarali uvijek novi vidici s dragocjenim spoznajama. Posebno ističem seminare posta i molitve na kojima sam mogao izlagati teme iz Gospine škole i slušati sudionike iz različitih zemalja svijeta, njihove reakcije na rečeno i pitanja koja su ih mučila, a što je mene bodrilo da iznova tragam za istinom, preispitujem i produbljujem svoje znanje. Čudesno je to iskustvo primanja i bistrenja spoznaja upravo u trenutcima davanja drugima.

Knjige predajem hodočasnicima, koji su na bilo koji način povezani sa školom Kraljice mira, u nadi da će im pomoći u osobnom rastu i sazrijevanju, ali također bih volio da dođe u ruke onih koji još uvijek nisu upoznali ovu školu kako bi im bila poticaj u odluci da prihvate ruku Majke i Učiteljice te postanu širitelji Radosne vijesti i mira po svijetu”, poručio je autor.

Svi oni koji u ruke uzmu ove fra Marinkove knjige doživjet će pravu opijenost Gospinom duhovnošću koja je plod njezine škole koje se ne treba bojati, već odvažno u nju stupiti. Knjige su pisane jednostavno i praktično da doista može poslužiti kao udžbenik u toj školi, ali i kao primjerice vrlo prikladno gradivo za duhovne vježbe ili osobno duhovno štivo. U svakom slučaju one predstavljaju pravo osvježenje i obogaćenje literature koja se bavi međugorskom duhovnošću.

U programu sudjeluju: fra Ante Vučković, Krešimir Miletić i fra Marinko Šakota.

 
index Instagram400x230 youtube