Ljubušak izlaže svoje radove u Umjetničkoj galeriji BiH

Ljubušak izlaže svoje radove u Umjetničkoj galeriji BiH FOTO: Hercegovina.info

Izložba umjetničkih radova “We like the way you died, boy!” bosanskohercegovačkog umjetnika Jure Paponje službeno će biti otvorena u srijedu navečer u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Izloženi će biti radovi nastali u Velikoj Britaniji u razdoblju 2021. i 2022. godine koji su dio Paponjinog magistarskog rada na University of Leeds.

Djela obuhvaćaju slike, crteže i jednu instalaciju složenu od slika koje je autor uništavao u tijeku stvaralačkog procesa, prenosi Jabuka.tv

Paponja istražuje progoniteljsku narav povijesti crpeći nadahnuće iz bosanskohercegovačke i jugoslavenske povijesti, socijalističke arhitekture, partizanskih spomenika, savremenog istočnoevropskog i njemačkog slikarstva, slikarstva novog romantizma, post-pop pejsažnog slikarstva, filma i pop kulture.

Slike prate cikličko putovanje (anti)heroja kroz njegov uspon, slavu i pad. Nadilazeći tipičnu superherojsku fantaziju, protagonist se preobražava u likove, spomenike, objekte i mjesta povezana s našom bližom poviješću, istaknuo je Paponja.

Kroz široku paletu pastelnih i fluorescentnih tonova, Paponja stvara nadrealnu atmosferu čime kreira dojam udaljenosti od stvarnosti, ali pristup koji gaji prema likovnom djelu nije isključivo vizualan, već duboko povezan s temama koje istražuje.

Autor poseban značaj pridaje herojima kao snažnom alatu u oblikovanju nacionalnog identiteta uočavajući da je ovaj fenomen prisutan kroz povijest što se odnosi i na prostor nekadašnje Jugoslavije čije spomenike prikazuje na nekoliko slika u ovom ciklusu.

Propitujući ideju heroja u kontekstu povijesti i društva, umjetnik se pita – tko može biti heroj, kako postati herojem te tko stvara heroje? – čime duboko zaranja u njegovu dualnu narav, prepoznajući da junak često može biti doživljen kao zločinac od strane drugih, navela je povjesničarka umjetnosti Lucija Kraljević u predgovoru kataloga.

Jure Paponja rođen je 1993. godine u Metkoviću. Nakon završene Gimnazije u Ljubuškom 2012. godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru na kojoj je magistrirao slikarstvo 2017. godine. Na École supérieure d’arts et médias de Caen (Francuska) završio je prvu godinu magistarskog studija, smjer Art, 2020. godine. Magistrirao je Fine Art na School of Fine Art, History of Art and Cultural Studies, University of Leeds, (Ujedinjeno Kraljevstvo) 2022. godine.

Dobitnik je stipendije francuske vlade i prestižne stipendije Chevening koju dodjeljuje vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Tijekom školovanja na Akademiji u Širokom Brijegu nagrađen je rektorovom nagradom Sveučilišta u Mostaru i nagradom Federalnog ministarstva znanosti i obrazovanja. Autor je nekoliko javnih djela te je izlagao u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

Izložba će biti otvorena u srijedu u 19 sati, a za posjetitelje će biti dostupna do 11. svibnja, uz slobodan ulaz za sve zainteresirane građane, priopćili su organizatori.

 
index Instagram400x230 youtube