Borac, Sloga i Sloboda bi završnicu kupa, pita li se što Izviđač!?

U završnicu Kupa Bosne i Hercegovine za rukometaše plasirale su se ekipe Sloga (Gornji Vakuf/Uskoplje), Izviđač CO, Borac i Sloboda.

O načinu izbora domaćina završnice Kupa BiH za rukometaše govore Asim Šahman, Semir Demirović, Vladimir Branković i Damir Bečirović

Dodjela nagrada

Prema najavama iz Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, od ove sezone se vraća Final four. To znači da će četiri ekipe polufinalne i finalni susret igrati u jednom gradu. Tako su već počela nagađanja oko toga ko će biti domaćin. Podsjećamo, prošle godine nije bilo Final foura, nego su se igrali susreti u Ljubuškom i Banjoj Luci. Godinu prije završnica se igrala u Banja Luci, kada je Borac pobijedio visočku Bosnu. Tako je Borac osvojio dva posljednja naslova Kupa BiH.

- Mogu svi konkurirati, prijave će biti dostavljene u uredovnicu RSBiH. Znamo da je bilo po nacionalnom ključu, ali ovaj put nećemo tako. Ima odluka Upravnog odbora da će se igrati na teritoriji Federacije BiH, ali neću dalje polemiziratidok ne dođu prijave. Moram istaći da sam razočaran prošlogodišnjim finalom kupa, jer se isti minimizirao, odigran je pred vrlo malo gledatelja. Dodjela nagrada je bila kao da je neki malonogometni turnir amatera. Ne treba dizati tenzije, ali ko ponudi najbolje uvjete, dobit će završnicu, kaže za Oslobođenje potpredsjednik Rukometnog saveza BiH Asim Šahman.

Ambicije da organizira završnicu imaju i u Gornjem Vakufu/Uskoplju, te Banja Luci.

- Za nas bi bila velika stvar kada bismo, nakon četiri godine besprijekornog rada uprave, organizirali završnicu, jer smo sve navedeno okrunili najvećim uspjehom - plasmanom na Final four. Sigurno da će i Općina stati iza nas da dobijemo završnicu. Ova regija ima rukomet kao sport broj jedan, bila bi prava poslastica za sve ljude u Srednjobosanskoj županiji. Vi vidite da mi u ovoj regiji, otkako je i Iskra ušla u Premijer ligu, imamo najveći broj gledatelja, kaže nam Semir Demirović, tehnički tajnik MRK Sloga, i dodaje:

- Sigurni smo da će svaka utakmica biti s puno gledatelja, karte bi se rasprodale prije toga.

Direktor Borca Vladimir Branković bio je kratak i jasan.

- Kandidirati ćemo se, pokušat ćemo dati najbolje uvjete. Ako budemo najbolji, mi ćemo se potruditi da to organiziramo na najbolji mogući način. Momci su zaslužili da dobiju i završnicu Kupa, te da nastave sa dobrim igrama u prvenstvu, istakao je Branković za naš list.

Interesne skupine

Iz Tuzle stižu drugačija mišljenja. RK Sloboda će se kandidirati za završnicu, ali za njih je prva opcija da ona bude u Sarajevu ili nekom drugom neutralnom terenu.

- Borac ne može biti domaćin i to je jasno kao dan. Završnicu Kupa je moguće organizirati samo u Federaciji BiH, to je odluka Upravnog odbora. Mislim da je najlogičnije da se završnica igra u Sarajevu. Mi ćemo se kandidirati, ali to je za nas posljednja opcija. Smatram i da se završnica ne može igrati ni u Gornjem Vakufu, jer nema idealnih uvjeta za igranje - zbog pritisaka. Nadalje, naš prijedlog će, osim Sarajeva, biti i da bude u nekim od gradova, čiji klubovi su ispali u četvrtzavršnici. Očito da to neće biti u Gračanici, jer i Gračanica smeta nekim interesnim skupinama u RSBiH, kao što i mi smetamo, kaže nam Damir Bečirović, potpredsjednik UO RK Sloboda.

- U rukometu ima mnogo problema i pogrešnih stvari, a najgore su te sudačke i delegatske organizacije i protiv toga se treba boriti, jer one uništavaju bh. rukomet. Dakle, mi nećemo lobirati, ali nećemo ovo tek tako prepustiti slučaju, dodao je Bečirović.

Izvlačenje parova završnice Kupa BiH bit će obavljeno u ponedjeljak, 24. veljače 2020. godine u uredovnici RSBiH s početkom u 12 sati.

 

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 20 Veljača 2020 21:13
 
index Instagram400x230 youtube