Rukomet u BiH: Bošnjaci sjede u dva Upravna odbora, suci nisu spremni...

Kako u Bosni i Hercegovini sve funkcionira egzaktan je primjer rukometni šport, koji se ne može izdići iznad društveno-političke zbilje.

U Banjoj Luci je samozvani predsjednik novog Rukometnog saveza BiH Marinko Umičević zakazao sjednicu UO. No, na njoj se nisu pojavili članovi UO iz reda hrvatskog naroda, kao ni Halil Škaljić iz reda bošnjačkog naroda.

Oni su se pojavili u prostorijama Rukometnog saveza BiH u Sarajevu, što je bio zahtjev Rukometnog saveza Federacije BiH, od prije nekoliko dana, kada je zatraženo održavanje vanredne sjednice Skupštine RSBiH.

I dok su Slobodan Zadro, David Grbavac, Zoran Trlin, Dario Pušić i Halil Škaljić sjedili u Sarajevu, za to vrijeme su članovi UO iz Republike Srpske zajedno sa Adnanom Muhićem i Asimom Šahmanom počeli svoj sastanak u Banjoj Luci.

Da li će sastanak Upravnog odbora u ponedjeljak riješiti probleme?

Nakon što se jedan dio Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine u utorak sastao u Sarajevu, a drugi u Banjoj Luci, nije bilo nikakvih odluka, ni zaključaka.

Ono što je jedinstveno za obje strane, koje su sastančile u utorak, jeste da niko ne želi blokirati početak prvenstva za rukometaše 14. rujna, a sve nejasnoće trebale bi se riješiti početkom narednog tjedna.

Naime, u ponedjeljak, 9. rujna, zakazan je novi sastanak Upravnog odbora RSBiH, na kojem će biti nazočni i čelnici enitetskih rukometnih saveza.

Umičević kazao je da očekuje da klubovi do petka dostave podatke o igračima kako bi se obavilo licenciranje.

Inače, Umičević tvrdi da za početak lige 14. rujna ima podršku 15 od 17 klubova u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a šta će se na kraju desiti, znat ćemo vjerovatno u ponedjeljak.

Sedam sudačkih parova nije položili test tjelesne spreme

Radi se o testiranju suaca i opunomoćenika pred novu sezonu u bh. rukometu. Sve suci i opunomoćenici su položili pismene testove, a interesantno je da su svi imali gotovo stopostotan učinak na testu.

Što se tiče tjelesnog testiranja sudaca, ove godine se, za razliku od prethodnih, radilo po novim pravilima, a sve je snimano kamerom. Tako sedam parova nije položilo test tjelesne spreme.

Kako saznaje portal (sport1.oslobodjenje.ba), to su sudački parovi: Dražen Begić i Andrija Knezović (oba Mostar), Zdenko Božić i Borislav Slipac ( oba Novi Travnik), Branimir Bilić i Filip Dugandžić( oba Ljubuški), Dženan Grbić (Brčko) i Mirza Taletović (Gradačac), Obrenko Miljković (Bijeljina) i Duško Ristanić (Brčko), Ivan Anušić Marinko Anušić (oba Prijedor), Elvis Marčetić i Predrag Dejanović (oba Prijedor).

Glavno je pitanje: Šta će se desiti poslije novog sastanka?

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 05 Rujan 2019 13:46
 
index Instagram400x230 youtube