Josip Šarac: Motivira nas ovaj grb koji nosimo, čast je igrati za reprezentaciju [video]

Hrvatska muška juniorska reprezentacija otputovala je u Španjolsku na Svjetsko prvenstvo, kojemu su domaćini gradovi Vigo i Pontevedra od 16. do 28. srpnja 2019. Naša se reprezentacija nalazi u skupini C s Kosovom, Brazilom, Mađarskom, Bahreinom i Portugalom.

Prvenstvo u Španjolskoj 22-go je u povijesti. Hrvatska je do sada sedam puta sudjelovala na njemu i nikada nije uspjela osvojiti medalju. Dva puta su naši mladi rukometaši gubli susret za broncu 2007. godine od Danske 27:26, i 2013. godine od Francuske 32:27. Je li vrijeme da se i oni upišu na listu osvajača medalja, koju za sada predvodi Rusija s osam medalja od kojih je pet zlatnih? Povijesne istine radi treba reći da je 1987.-me  godine Rijeka, s Delnicama i Umagom bila domaćin Svjetskog juniorskog prvenstva i da je Jugoslavija tada postala svjetski prvak. Bila je to generacija u kojoj su hrvatski igrači imali itekako veliki utjecaj, od Alvara Načinovića, Vladimira Jelčića, Ivice Obrvana, Ratka Tomljanovića, Brune Gudelja, Željka Hornjaka, preko Istoka Puca i kasnijeg zagrebaša Senjanina Maglajlije.

Na posljednjem svjetskom prvenstvu u Alžiru 2017. godine Hhrvatska je osvojila 10.mjesto.

Iza hrvatske juniorske reperezntacije koju je potkraj veljače preuzeo Davor Dominikovićje gotovo mjesec dana priprema, od Delnica do Sesveta u dvije faze. Tu su i tri prijateljska susreta. Dva sa Slovenijom i jedan Južnom Korejom. Nažalost, rerezentacija ni jednom nije bila kompletna pa dva poraza od Sloovenije ne treba shvatiti tragično, premda prvo poluvrijeme u Jelkovcu i rezultat od 10:17 jest zabrinjavajući, baš kao ni uvjerljivu pobjedu protiv Južne Koreje 30:22. Prava slika i vrijednost reprezentacije tek će se otkriti u Španjolskoj.

Skupina na Svjetskom prvenstvu je zahtjevna. Od Kosova s kojim se počinje prvenstvo i koji je nepoznanica za sve, preko dva iznimno zahtjevna protivnika dan za danom, Brazila i Mađarske, do Bahreina i na kraju Portugala. Još je zahtjevnija zadaća koja ih čeka u nokaut fazi, jer dolaze ekipe iz skupine D, a tamo su čak četiri europske reprezentacije. I to sve top – Njemačka, Norveška, Danska i Island. Prema tome, put do polufinala biti će iznimno težak. I zato dečki ništa ne obećavaju, osim da će dati sve od sebe, u svakom susretu.

Davor Dominiković, izbornik muške juniorske reprezentacije:
Mislim da smo odradili dosta dobro ovih 20 radnih dana. Dečki su doista došli u dobrom stanju prije Delnica i s te strane smo zadovoljni. Kako smo odradili, to ćemo znati nakon Svjetskog prvenstva. Temelj treba biti obrana, jedan momčadski duh kroz igranje obrane i da kroz jednu nesebičnost kolektiv izbaci pojedinca na kraju. Nema podcjenjivanja, apsolutno niti imamo pravo, niti je to naše obilježje.

Ivan Martinović, reprezentativac Hrvatske:
Zadovoljan sam, dobro smo se spremili i jedva čekamo da prvenstvo počne. Kao obitelj smo, vidi se da svatko u ekipi ima srce i dat ćemo sve od sebe. Želimo pokazati našu kvalitetu, u svakoj sekundi da pokažemo da smo rukometna nacija i da utakmicu po utakmicu igramo što bolje. Borit ćemo se od početka i fokusirati se na nas.

Josip Šarac, reprezentativac Hrvatske:
Motivira nas ovaj grb koji nosimo, čast je igrati za reprezentaciju. Mislim da će biti ključ naše zajedništvo i naša obrana jer iz obrane sve kreće. Očekivanja su uvijek najveća, moramo ići utakmicu po utakmicu i polako se dizati. Prva utakmica s Kosovom, i Portugalci su u skupini koji su jedni od glavnih favorita.

Popis igrača za Svjetsko prvenstvo:

1. IVAN PANJAN – MRK SESVETE
2. IVAN EREŠ – RK SPAČVA VINKOVCI
3. FILIP PERIĆ – RK MAKSIMIR PASTELA
4. KARLO GODEC – RK DUBRAVA
5. TOMISLAV ŠPRUK – GRK VARAŽDIN 1930
6. LOVRO MALEC – RK IVANIĆ
7. FRAN MILETA – RK RUDAN LABIN
8. ADRIAN MILIČEVIĆ – RK METALURG
9. DANIJEL PAPIĆ – RK RIBOLA KAŠTELA
10. MARKO RAČIĆ – RK DUBRAVA
11. HALIL JAGANJAC – RK NEXE
12. JOSIP ŠARAC – RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO
13. DOMINIK NOVAK – GRK VARAŽDIN 1930
14. ZVONIMIR SRNA – RKHM DUBROVNIK
15. FILIP VISTOROP – RK PPD ZAGREB
16. JOSIP VEKIĆ – RK PPD ZAGREB
17. IVAN MARTINOVIĆ – TSV HANNOVER-BURGDORF

Stručno vodstvo:
1. Davor Dominiković, izbornik
2. Dinko Đanković, trener
3. Marko Markiš, trener vratara
4. Danijel Brajković, kondicijski trener
5. Željko Kercel, fizioterapeut
6. Zdravko Mirilović, tehniko

Raspored utakmica Hrvatske u skupini C:
Utorak, 16. srpnja
17:00 Hrvatska – Kosovo
Četvrtak, 18. srpnja
19:00 Hrvatska – Brazil
Petak, 19. srpnja
18:30 Hrvatska – Mađarska
Nedjelja, 21. srpnja
16:00 Hrvatska – Bahrein
Ponedjeljak, 22. srpnja
18:30 Hrvatska – Portugal

 

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 14 Srpanj 2019 22:20
 
index Instagram400x230 youtube