Vrijeme je za rukometnog izbornika južno od "Ivana"

Dok rukometnu i inu javnost u BiH trese "afera" Master Coach, a izborniku Šumanu zbog možebitnog neuspjeha u kvalifikacijama prijete sa svih strana, nameće se pitanje da li je vrijema da rukometni izbornik BiH konačno bude južno od "Ivana".

Zašto?

Igor Karačić i Marino Marić su iz Mostara, Marin Šego iz Međugorja, a Željko Musa, Matej Hrstić, David Mandić i Josip Šarac iz Ljubuškog i svi su reprezentativci Hrvatske. Naravno, ima momaka južno od "Ivana" u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Čapljinac Nikola Prce, Mostarac Ivan Karačić, Igorov brat, te Ljubušaci Josip Perić, Marin Vegar, Mirko Herceg i ostali koji su stasali kroz rukometnu školu Izviđača, Zrinjskog i drugih klubova u Hercegovini...

''Uz toliko sjajnih igrača nameće se pitanje stručnog rada u klubovima južno od "Ivana", naravno, uz jednostavan odgovor: oni koji u RS BiH odlučuju to nisu nikada prepoznali.

"Afera" Master Coach

Dok se u Bosni oni crveni i zeleni prepucavaju tko ima diplomu, a tko ne, Hrvatski rukometni savez i "rukometni mudrac" Červar koriste ono što im proizvedu rukometni stručnjaci južno od "Ivana", a među njima se možda krije i poneki Master Coach dok to u RS BiH i ne vide.

Rukometni Ljubuški

Stalno su Hercegovci sanjali državu, ginuli su za nju, borili se za svoje ideale, no san nisu dosanjali. Uvijek su se na kamenitom hercegovačkom tlu smjenjivali neki drugi vladari i neke druge države. No, nacionalni ponos izrastao u genima prenosio se s koljena na koljeno. Današnji naraštaj dosanjao je san da privrženost reprezentativnom dresu i državi može dokazati u sportu, konkretno u rukometu. Nije to od danas, tako je bilo i jučer, tako će biti, vjerujem, i u budućnosti. Dečki koji sad igraju za Hrvatsku zaslužili su povjerenje svojim radom, stalnim dokazivanjem i igrama. To je prepoznato i dres reprezentacije za njih je svetinja.

Rukometna škola iz Ljubuškog je lansirala u rukometnu orbitu bezbroj igrača koji su ponikli u Izviđaču ili koji su u Ljubuški došli kao dječaci, prošli školu rukometa Izviđača i afirmirali se. To je fenomen u svijetu. Ne možete naći nijedan drugi gradić s toliko vrhunskih rukometaša, a kada je u pitanju struka u rukometu Bosne i Hercegovine, taj dio je rezerviran za nekog trećeg pa iz toga se nameće i pitanja zašto im je na pameti stalno "treći".

Naravno, svi mi koji smo vezani uz rukomet ovih dana pratit ćemo Svjetsko prvenstvo. Ponosni smo na naše momke u reprezentaciji Hrvatske koja je posljednjih godina uvijek u samom vrhu. Igrači iz Mostara i Ljubuškog naš su ponos.

Vodećim ljudima RS BiH ostaje da uvide da je vrijeme za izbornika južno od "Ivana" ma tko to bio, a stručnih ima i postoje, samo ih treba prepoznati i ukazati im povjerenje. Više nije vrijeme za "treći" izbor, osim ako ga rukometni moćnici  u BiH sami sebi ne nametnu.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 13 Siječanj 2021 14:03
 
index Instagram400x230 youtube